Så här får du barnet att äta grönsaker

Har ditt barn också en dålig relation till grönsaker? Testa de här enkla sätten för att smyga in lite mer näringshaltiga ingredienser i ditt barns mat. Och glöm inte att fortsätta att erbjuda ditt barn grönsaker varje dag – även om de konsekvent lämnas kvar på tallriken. Du kommer att bli smått överraskad när ditt barn faktiskt bestämmer sig för att testa att ta en tugga!

1. Var en god förebild. En förälder agerar ofta förebild för sitt barn, och barn tycker om att härma de vuxnas beteende. Om ditt barn ser dig äta grönsaker kommer han eller hon att bli mer benägen att själv prova på.

2. Variera sort och konsistens. Servera grönsaker i alla former! — konserverade, frysta eller färska, det spelar ingen roll. Alla har vi olika tycke och smak och vad gäller barn finns det några som vill ha sina grönsaker kokta, andra färska eller till och med ångkokta. Rent näringsmässigt är alla grönsaker ungefär lika näringshaltiga, med undantag för konserverade grönsaker som ofta innehåller mycket salt. Skölj dem för att få bort saltet. Kom däremot ihåg att det viktiga är att ditt barn faktiskt provar på grönsakerna. Om ditt barn älskar potatismos kan du prova att servera grönsaker med samma konsistens.

3. Erbjud dipp till grönsakerna. Om ditt barn tycker om att dippa grönsakerna i en god sås – låt gå! Ibland kan det räcka att du häller lite smält ost över broccolin. Erbjud en bakad potatis och uppmuntra ditt barn att lägga lite grönsaker på toppen innan ni häller på någon form av sås. Barn älskar att dippa sin mat så uppmuntra gärna till färska grönsaker som färgglad paprika med en god dippsås. Var försiktig med barn under två år, eftersom råa grönsaker lätt kan sätta i halsen.

4. Lägg dem på en pizza. Testa att lägga grönsaker på barnens egen favoritmåltid. Tillsätt hackad tomat till tomatsåsen. Strö över zucchini, svamp, hackad lök eller paprikaringar. En del barn tycker om broccoliträd på pizzan. Om ditt barn älskar ost ska du se till att du lägger på rikligt av den varan tillsammans med grönsakerna.

5. Sväng ihop en omelett. Fräs ihop lite spenat, svamp, paprika och lök och lägg på omeletten innan du viker den. Och glöm inte att slänga in massor av ost.

6. Gör en pizzasallad. Vem vet, ditt barn kan mycket väl tycka om en pizzasallad. Gör din egen pizzasallad eller köp en färdig och blanda med lite dressing. Förstärk färgen på salladen genom att tillsätta lite morot. Du kan också göra en sallad på broccoli. Om ditt barn redan är förtjust i vanlig pizzasallad kan en broccolisallad kanske också falla i smaken. Ett perfekt sätt att smyga ner mer näringsrik broccoli i kosten!.

7. Pastasås. Pastasås och alla typer av tomatprodukter räknas som grönsaker. Servera gärna pasta och tomatsås om det är det enda sättet att få i ditt barn grönsaker. Om du vill kan du försöka riva ner lite andra grönsaker också i såsen, men var försiktig.  — Du kan få ett totalt bakslag. Krydda och salta sparsamt. Servera gärna brödpinnar tillsammans med pastasåsen. Ditt barn kommer att älska att dippa brödpinnarna i den näringsrika såsen!

8. Testa soppvarianten. Ett barn som vägrar att äta grönsaker i fast form kanske istället föredrar dem i en grönsakssoppa. I så fall kan du tillsätta frysta grönsaker till soppan när du värmer den..

9. Lite vätska kan göra susen. Både tomatjuice och grönsaksjuice räknas som grönsaker. Dessutom innehåller de viktiga vitaminer och mineraler.

10. Mer frukt på bordet. Om grönsaker inte funkar får du hitta på något annat. Servera ännu mer frukt. Frukt innehåller många av de viktiga näringsämnen som finns i grönsaker, som A- och C-vitamin och fiber. Om du är generös med frukten vet du att ditt barn får i dig allt han eller hon behöver vad gäller  näring

Och så länge du har ett lyckligt och sunt barn kanske det inte spelar så stor roll att grönsakerna lämnas kvar på tallriken. Ditt barn kommer att börja äta dem förr eller senare.

Cookiemedgivande