Mat för 2-åringar

Din 2-årings tillväxttakt har saktat ner så ditt barn behöver inte så mycket mat som du kanske tror. Ditt barn har också väldigt bestämda åsikter om vad han eller hon äter (och var, när och hur det ska serveras). Vilket är det främsta rådet vi kan ge? Välj dina strider.

Inse faktum: Du kan inte vinna. Om du ger med dig för dessa kinkiga matvanor kommer ditt barn inte att kämpa lika hårt för dem. Att insistera på att göra det ditt sätt stärker bara barnets vilja. Därmed inte sagt att du ska fråga ditt barn vad han eller hon vill ha att äta – det är alldeles för mycket makt att hantera för en liten person. Gör ett urval från lämpliga, barnvänliga livsmedel.

Se till att ditt barn äter vid matbordet. Människor som äter vid fasta tider och på samma plats får bäst näring och är i bäst fysisk form. Etablera den här goda vanan tidigt. Ät inte i bilen eller sängen eller framför tv:n. Om ditt barn inte vill dricka så mycket mjölk kan du ge honom eller henne kalcium i form av ost eller yoghurt. Ditt barn ska nu vara helt avvänjd från nappflaskan.

Undvik kamp om mat. Om din 2-åring vägrar att äta det du serverar så hjälper det inte med en direkt konfrontation. Prova det här i stället:

  • Ta bort ditt barn från matbordet och försök igen om ett par timmar, vid nästa regelbundna måltid.

  • Börja med något näringsrikt att knapra på, till exempel ost och kex eller frukt. Lägg det på en bricka och gör ditt barn sällskap.

  • Om ditt barn fortfarande vägrar äta, sätt ner honom eller henne på golvet och sluta oroa dig. Inget friskt barn, inte ens en 2-åring, har någonsin svält sig själv.

Koordinera med förskolan. Fråga förskolans personal om ditt barns matvanor under dagen. Barn lär sig från olika vårdmiljöer och det finns gott om spelrum när det gäller barns kost. Om möjligt, hälsa på då och då för att äta lunch med ditt barn.

Cookiemedgivande