Hemgjord bebismat: så här gör du egen barnmat

Hemgjord bebismat: så här gör du egen barnmat

Kim Galeaz R.D.

Din lilla bebis är redo för fast föda, och du kanske föredrar att göra din egen bebismat istället för att köpa färdig barnmat. Hemlagad bebismat kan vara lika god och näringsrik som versionen du köper i butik, och ger barnet all den näring han eller hon behöver för att växa ordentligt. Och om du tycker om att laga mat är detta ett utmärkt sätt för dig att vidga dina kulinariska vyer.

Här är fler fördelar med att göra egen mat:

  • Det kan vara mer ekonomiskt än att köpa färdig mat.
  • Du kan själv välja smak och konsistens.
  • Du kan erbjuda din bebis ett stort urval av olika smaker. Praktiskt taget alla frukter, grönsaker, kött, fågel och fisk kan förvandlas till läcker bebismat.
  • Bebismat är väldigt enkel att tillaga så länge du har lärt dig hur du ska göra.

 

Oavsett vilken typ av mat du erbjuder, hemlagad eller färdig, kommer ditt barn att växa och blomstra.

Förberedelse och tillagning

Följ de här tipsen när du ska förbereda och tillaga mat till din bebis.

  • Välj alltid råvaror av god kvalitet.
  • Förvara maten i rätt temperatur. Kylskåpet bör hålla cirka +4 grader eller strax därunder. Frysen ska hålla en temperatur på cirka -20 grader. Köp termometrar till både frysen och kylskåpet.
  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten innan du hanterar råvarorna.
  • Rengör och skölj samtliga råvaror noga. Ta bort fläckar och andra skavanker från frukt och grönsaker. Ta bort överflödigt fett från köttet.
  • Använd en skärbräda till frukt och grönsaker och en för kött. Då minskar du risken för smittspridning.
  • Se till att all köksutrustning inklusive svampar och trasor är rena.
  • Tänk på att frukt inte behöver tillagas innan du förvandlar den till puré. Skär frukten i små bitar och kör i mixern.
  • Koka grönsakerna noggrant, ångkokning är att föredra. Då bevaras vitaminer och mineraler bättre. Koka inte dem för länge, eftersom viktiga näringsämnen kan försvinna.
  • Tillaga allt kött noggrant på minst 70 grader.
  • Spara spadet från grönsaker och kött och använd för att tunna ut babymaten vid behov.
  • Purea eller mal ner maten till önskad konsistens. Skippa alla kryddor!

Din bebis kommer att lära sig att älska smaken av färsk, okryddad mat.

Det här behöver du

Förutom vanlig köksutrustning kommer du även att behöva:

  • En matberedare eller mixer så att du kan blanda kött, grönsaker och frukt till en slät konsistens. När ditt barn börjar kunna äta större bitar räcker det att du mosar maten med en gaffel.
  • En ångkastrull till grönsakerna. Vid ångkokning stannar alla näringsämnen kvar eftersom grönsakerna aldrig kommer i kontakt med vatten.

Om du bestämmer dig för att göra storkok och frysa in för senare bruk:

  • Islådor
  • Bakplåtspapper
  • Cellofan
  • Fryspåsar med blixtlås
  • Frystejp
  • Märkpennor


Så gör du barnmat avden övriga familjens middag

Anpassa gärna den övriga familjens middag till din bebis, för att exponera honom eller henne för smaker som äldre barn och vuxna brukar äta.

Följ de här riktlinjerna:

  • Purea delar av er middag INNAN du tillsätter kryddor och salt.
  • Om du inte tänker servera maten direkt kan du förvara den i kylskåp i upp till två dygn. Kasta efter två dagar.
  • Använd inte friterad mat. Då får din bebis i sig för mycket mättat fett.
  • Stick ner fingret i maten för att kontrollera att den inte är för varm. Rör om ordentligt för att undvika värmefickor, som är vanligt förekommande i mikrovärmd mat.
  • Om din bebis inte äter upp ska du kasta resterna. Värm aldrig upp maten igen (för att undvika bakteriespridning)


Så sparar du maten till ett senare tillfälle

  • När du har pureat maten kan du hälla upp den i en islåda
  • Täck islådorna med plasfolie.
  • Om du tillagar en större sats kan du ställa islådorna på flera bakplåtar som du travar ovanpå varandra och ställer in i frysen.
  • När maten har frusit till is kan du ta ut dem och lägga i lufttäta fryspåsar med blixtlås.
  • Märk och sätt ut datum med en märkpenna eller frystejp. (Kylskåpssval mat ska förtäras inom två dagar och fryst mat ska användas inom två till fyra månader)
  • Ta ut den mängd iskuber du behöver och tina i kylskåp eller mikrovågsugn. (Börja med mindre portioner så att du slipper rester. Det går superfort att värma iskuberna i mikrovågsugnen).
  • Om du har tinat eller värmt babymaten i mikrovågsugnen, kom ihåg att kolla temperaturen när du har rört om före servering, så att maten inte är för varm. Kolla gärna också att maten du har förvarat i kylskåpet inte är för kall.

Med hjälp av de här tipsen kommer du att kunna erbjuda din bebis goda måltider till nästan ingen kostnad alls!

Du kanske också gillar:

Byxblöjor

Pampers Baby-Dry Pants

Nu ännu torrare! vs.tidigare Baby-Dry Pants, gäller ej storlek 3