Bra matrutiner för 3-åringar

Din treåring är mer villig att testa ny mat än förra året. Barnet är definitivt mer öppet för mat som presenteras på ett nytt eller intressant sätt. Låt kreativiteten flöda och gör måltiderna till någonting roligt för hela familjen och skapa nya traditioner.

Äta tillsammans som en familj. Treåringar lär sig mycket om att äta och socialisera vid matbordet. Undersökningar visar att barn som äter minst en måltid med sin familj har bättre vokabulär och bättre kostvanor. Stäng av TV:n under måltiden och prata istället. Ät vid regelbundna tider på samma plats som i köket eller matsalen.

Bordsskick. Lär barnet att säga "snälla", "tack" och "skulle jag kunna få". Barnet kan hjälpa till att duka och plocka undan efter maten. Det är troligt att barnet kommer att tycka om vanorna och rutinerna vid familjemåltiderna.

Hantera förstoppning. Om ditt förskolebarn har smärtsam och hård avföring och inte bajsar på en dag eller två bör du lägga om kosten direkt. Om problemet inte är över inom ett par dagar bör du kontakta barnavårdcentralen för rådgivning. Ditt barn kanske blir motvilligt till att använda toaletten om det pågår för länge.

Dessa riktlinjer kan göra det lite enklare:

  • Ta steg mot att avvänja barnet från flaskan, om du inte redan har gjort det. Att dricka från en flaska kan göra det svårare att lära sig ordentliga matvanor hemma och i skolan.

  • Undvik att använda mat som belöning eller muta för gott uppförande. Undersökningar visar att detta mönster kan leda till minskat matintag i perioder och problem med mat på lång sikt.

  • Undvik små och hårda livsmedel som hårda karameller och tuggummi som kan fastna i luftstrupen.

Smaklig måltid!

Cookiemedgivande