Så får du ditt barn att prova på ny mat

De flesta barn är ovilliga att prova ny mat så bli inte förvånad om ditt barn rynkar på näsan och spottar ut din noggrant förberedda måltid. Ditt barns vägran visar vad han eller hon tycker om maten.

Det gamla sättet bäst

Forskning visar att om du erbjuder ny mat flera gånger, med en eller två dagars mellanrum, kommer du förmodligen att lyckas. Ett gammalt ordspråk säger "sjunde gången gillt" när det gäller att få ett barn att säga "ja" till ny mat.

Så gör du

Första gången du ger ditt barn ny mat ska du erbjuda en sked eller två, eller låta ditt barn äta en liten mängd själv. Ge upp om du får en negativ reaktion. Vänta och servera rätten igen en eller två dagar senare. Att tvinga ditt barn att äta gör att han eller hon kommer vägra att äta den rätten – och många andra rätter. Det räcker att ditt barn provar.

Det är värt alla ansträngningar. Forskning visar att viljan att prova ny mat och en varierad kost leder till hälsosammare, livslånga matvanor.

Tips: Barn är mer villiga att prova ny mat om de ser vuxna och äldre barn äta den. Om du rynkar på näsan åt spenat kan du inte förvänta dig att ditt barn ska äta det. Bra matvanor är en familjeangelägenhet så bunkra upp med grönsaker, frukt och fullkorn.

Cookiemedgivande