Bebisallergier och intolerans

Det är alltid svårt att mata ett kräset barn. Lägg allergier eller svårigheter att smälta maten till detta och du har lite att tampas med. Det är skillnad mellan en riktig allergi (ett seriöst medicinskt tillstånd) och matintolerans (som kanske mest är lite opraktiskt). De här riktlinjerna kan förhoppningsvis hjälpa dig att skilja på dem.

Matallergi: symptom och orsaker

Allergiska reaktioner brukar debutera när kroppen börjar bilda antikroppar mot proteiner. En allvarlig allergisk reaktion där barnet har svårt för att andas eller kollapsar, kan kräva akut läkarvård. Lyckligtvis är de flesta allergiska reaktioner av den mildare formen med symptom som svullnader och röda utslag, diarré, kräkningar, rinnig näsa och väsande.

  • Mjölk är den vanligaste anledningen till en allergisk reaktion hos små barn. Två till tre barn på hundra är allergiska mot komjölk, och cirka 95 procent växer ifrån sin allergi före fyra års ålder.

  • Den nästvanligaste matallergin är mot nötter, skaldjur och äggvita. Den här typen av matreaktioner blir allt mer sällsynta ju äldre ditt barn blir, men kan också bestå livet ut.

  • Jordnötter är en annan källa till allergiska reaktioner. Jordnötter är egentligen inte nötter utan grönsaker, som ärtor ungefär. Barn som är allergiska mot jordnötter brukar alltså inte vara allergiska mot mandlar, valnötter eller andra riktiga nötter. Kom ihåg att barn under fyra år inte ska äta nötter eftersom de inte kan tugga sönder dem med tänderna än. Det är lätt att de får ner en större bit i lungorna och kvävs.

Symptom på matallergi och orsaker

Matintolerans är ett mindre allvarligt men ändå jobbigt problem.

-       Laktosintoleransär när kroppen inte kan bryta ner det naturliga sockret som finns i mjölk. Detta är den vanligaste formen av matintolerans. Mellan 30 minuter och 2 timmar efter att barnet har druckit ett glas mjölk uppträder symptom som gaser, svullen mage och diarré Laktorintolerans kan debutera i alla åldrar, men är vanligast hos barn över fem år. Barnet kan ofta äta andra mjölkprodukter som youghurt eller ost eftersom laktosen är nedbruten här. Vissa barn kan dricka lite mjölk utan att utveckla några symptom.

-       Glutenintolerans är oförmågan att bryta ner ett protein som finns i vete och kan vara ett allvarligt tillstånd. Glutenintolerans tros vara genetiskt betingad och innebär immunstörningar i tarmen. Sjukdomen kan störa nedbrytningen av olika livsmedel och leda till dålig tillväxt, diarré eller förstoppning och allmän irritation. Glutenintolerans kan debutera ganska fort efter att du har introducerat veteprodukter som flingor eller bröd i barnets diet.

Det här kan du göra

Kontakta alltid en barnläkare om du misstänker att ditt barn har någon form av intolerans eller allergi. Du ska aldrig försöka sätta en egen diagnos. Matintolerans kan vara väldigt komplicerat. Om ditt barn lider av allvarlig allergi är det viktigt att du informerar dig om innehållet i olika livsmedel.

Tänk på att …

  • Smör innehåller mjölkprotein något som kallas casein, och att ditt barn ska undvika mat som innehållerkalcium caseinat eller casein

  • Glutenkan finnas i vaniljsocker, vegetabiliskt protein och ketchup.

  • barn med laktosintolerans kan dricka laktosfri mjölk och mjölkprodukter och kan äta laktostabletter som ersätter bristen på enzym

  • Se till att ditt barn får i sig kalcium på andra sätt om hon har svårt för att förtära andra mjölkprodukter också. Kalciumberikad apelsinjuice kan i viss mån ersätta mjölken.

Kontakta en expert

Du kan behöva konsultera en barndietist som hjälper dig med hur du ska kunna erbjuda ditt barn en välbalanserad kost trots sin intolerans.

Du kan få en speciell allergipenna som du kan använda om ditt barn får en allvarligare, mer akut reaktion. Se till att du placerar ut flera olika pennor i bilen, hemma, på förskolan etc. Se till att alla som har hand om ditt barn vet hur de ska använda pennan, och ersätt den när den har passerat utgångsdatum.

Vårdgivare, förskolelärare och vänner och andra familjemedlemmar som matar ditt barn måste ha full koll på allergin, men även veta vad de ska göra om en reaktion uppstår.

Cookiemedgivande