Roliga semesteridéer

Att planera en familjesemester innebär några intressanta utmaningar. Din 4-åring kanske älskar att tillbringa tre dagar med att utforska en smaklös temaby, medan du får migrän efter bara ett par timmar. Du kanske älskar tanken på att tillbringa en dag på ett konstmuseum – ditt barn skulle stå ut en timme innan han eller hon kollapsar av tristess.

Här följer några förslag på familjesemestrar som kan göra resan mer njutbar för båda generationerna:

  • Dela upp dagen. Kom ihåg att barn ofta föredrar enkla och familjära nöjen. Tillbringa två timmar med att resa till en minigolfbana om det är något som ditt barn tycker om, även om det finns en liknande bana nära ert hem. Bygg ett litet sandslott med hink och spade. Fokusera inte på komplicerade äventyr.

  • Om ni åker på sightseeing på familjesemestern ska dessa turer vara korta. En 2-timmars kryssning i hamnen är mer intressant för ett barn än en dagslång guidad bussresa.

  • Planera tid ifrån varandra. Be hotellet om en barnvakt en kväll eller två så att ni vuxna kan få lite egentid. Känn inte att ni måste göra något exotiskt eller dramatiskt – ibland räcker det med några få timmar i lugn och ro.

  • Ha ett flexibelt schema – unga barn följer sina egna scheman. Om ditt barn är kinkigt på eftermiddagen bör ni kunna skrota era planer så att barnet (och kanske du) kan ta en tupplur.

  • Res när ditt barn är trött. Detta varierar från barn till barn. Vissa barn kan somna i en bil eller på ett flygplan och sova i flera timmar. Andra vaknar omedelbart. Den bästa tiden att åka kan vara under eftermiddagens tupplur. Barnets alltså, inte din!

  • Försök att stanna på en plats under hela semestern. Detta minskar antalet nya saker som ditt barn måste anpassa sig till, vilket bidrar till minskad stress för dig.

  • Planera för extra tid på flygplatser. Att resa med flyg kan göra en familjesemester otroligt stressig, framför allt för små barn. Frustrationen över en missad anslutning ökar exponentiellt med varje barn som reser med dig.

  • Kontrollera dina egna känslor och din egen inställning. Våra barn speglar våra känslor och om vi blir upprörda blir de också det. Om vi är lugna när det inträffar ett problem hanterar de sannolikt situationen på samma sätt.

Försök att följa de här tipsen utan att fokusera för mycket på att skapa en perfekt upplevelse för alla. Några dagar är bättre för dig och andra är bättre för ditt barn.

Cookiemedgivande