Guide för mor- och farföräldrar

Oavsett om dina föräldrar passar ditt barn regelbundet eller bara besöker er då och då kan du räkna med att de har sitt barnbarns bästa för ögonen.

Så här kan du underlätta för dem:

  • Förse dem med alla viktiga telefonnummer. Dina föräldrar och svärföräldrar bör ha en kopia av viktiga telefonnummer (ditt barns BVC-kontakt,barnakuten och giftcentralen. Då kan de snabbt få hjälp om något skulle hända när du inte är hemma.

  • Utför en säkerhetskontroll. Nästa gång du är hemma hos dem kan du lägga dig på alla fyra och ta en titt. Det är lättare att identifiera eventuella risker när du tittar på ett rum från ett barns perspektiv.

  • Hjälp dem att barnsäkra huset. Far- eller morföräldrar ska aldrig underskatta sitt barnbarns förmåga att klättra på, utforska och flytta runt möbler för att nå upp till något de fått syn på. När dina föräldrar uppfostrade dig höll de alltid ett vakande öga över dig. Idag lägger experterna mer fokus på att förändra barnets hemmiljö för att göra den så säker som möjligt. Den här metoden har minskat antalet barnolyckor i hemmet med upp till tre fjärdedelar under de senaste 20 åren, så den fungerar uppenbarligen.

Läs om fler säkerhetstips du kan dela med dig av till ditt barns mor- och farföräldrar.

Cookiemedgivande