Vanliga barnsjukdomar: bra lösningar och behandlingar

Den åkomma som ditt barn antagligen lider mest av är förkylning. Ett barn under sju år blir förkyld 7 - 10 gånger per år. Förkylningen brukar hålla i sig 1 - 2veckor. Barn över sex månader behöver i vanliga fall inte tas till vårdgivare för en förkylning, förutom om det också handlar om ögonbesvär, halssmärtor eller feber över 38,8grader som håller i sig längre än en 1-2 dagar.

Kom ihåg: Det finns inget sätt att bota en vanlig förkylning. Studier visar att nässprayer och hostmediciner inte är särskilt effektiva iatt reducera en förkylnings symptom eller varaktighet. Antibiotika behövs inte för en okomplicerad förkylning och kan t.o.m. göra ett barn mer mottagligt för infektionermed resistenta bakterier senare i livet. Lösningen: vätska och sömn.

Vanliga symptom

  1. Feber. Feber kan åtföljas av förkylning eller annan viral eller bakteriell sjukdom. Oftast kan du vänta 1 - 2 dagar för att se om symptomen och klagomålen lägger sig innan du uppsöker läkarvård för ditt febriga småbarn eller förskolebarn. Feber under 38,3 grader måste oftast inte behandlas, såvida inte ditt barn har haft feberkramper tidigare. Avvakta om barnet äter och sover bra förhållandevis bra och är åtminstone lite benägen att leka och vara aktiv.

  2. Diarré. Diarré orsakas oftast av virus hos små barn. Om diarrén är allvarlig och utdragen kan den resultera uttorkning, vilket är farligt men som går att bota. Du bör uppsöka läkare om ditt barn har lös, vattnig avföring varje eller varannan timmei mer än 8 timmar. Du kan vänta 1 -2 dagar med att ringa läkare om ditt barn uppvisar tecken på diarré mindre än 6 gånger per dag och ditt barn dricker massor av vatten och är förhållandevis lekfull. Fortsätt att ge barnet den mat det i vanliga fall äter, men undvik friterad mat eller mat med högt fiberinnehåll som t.ex.bönor eller broccoli.

Dags att agera Ditt barn är uttorkat om det är yngre än 6 år, kissar mindre än 4 gånger inom 24 timmar, har uttorkade, torra läppar, producerar mindre tårar vid gråt ochverkar onormalt sömnig och slö. Kontakta din vårdgivare om barnet har lös avföring som innehåller blod eller var eller är lös i magen i kombination med feber över39,4 grader.

Hjälp barnet Barn över 3 år skäms ofta över diarré, särskilt om det är i form av olyckor. Försäkra ditt barn att det drabbar många andra barnoch skäll aldrig på barnet om det händer en olycka. Om baken blir irriterad – rengör väl och applicera ett tunt lager vaselin. Man kan lära barn att göra detta självunder lite uppsikt. Erbjud barnet rumstempererad vätska att dricka genom ett sugrör för att motverka uttorkning utan att trigga ettsnabbt besök till badrummet.

Motverka sjukdomar Hur härligt vore det inte om vi kunde förhindra alla sjukdomar? Det är omöjligt – men det är möjligt att minska antalet fall av vanliga sjukdomar. Det bästa sättet att göra detär genom regelbunden handtvätt. Påminn ditt barn att tvätta händerna innan måltid, efter toalettbesök och efter att barnet snutit sig. Andra förebyggande åtgärder är attetablera en regelbunden sömnrutin för ditt barn, erbjuda mångsidig, hälsosam mat och se till att barnet rör på sig ordentligt.

Fördelarna Mindre allvarliga sjukdomar under barndomen hjälper barnet att utveckla ett starkt immunförsvar som verkar förebyggande under hela livet. Sjukdomsfall hjälper dessutom ditt barnatt lära känna sin kropp, lära sig om bakterier och hur läkning fungerar. Barnet kommer förmodligen att utveckla ett intresse för varför näsan rinnereller varför man ibland måste bajsa ofta. Du kan hjälpa ditt barn att börja förstå hur kroppen fungerar och läker, varför man känner sig bättre idag trots att man var dålig igår och att andramänniskor också blir sjuka men faktiskt blir friska igen. Detta ger barnet en ökad förståelse för sig själv och att sjukdomar är en del av livet som går att hantera. Ditt förskolebarn lär sig och utvecklasgenom att lära sig om sjukdomar och dess konsekvenser.

Glöm inte kramarna Sjukdomar kan vara en dörröppnare till speciella familjetraditioner när någon är sjuk, som fler kuddar i sängen, coola tvättlappar som läggs på feberheta pannor, god kycklingssoppa eller en speciell ryggmassage avmamma eller pappa. När barn är sjuka blir de ofta mer klängiga och vill gosa. Det gör det också möjligt för föräldrar att riktigt mysa loss medsitt barn. Gör stunden till en mysig stund och njut! Snart går allt tillbaka till det normala!

Cookiemedgivande