Hantera diarré: lindra besvären hos ditt barn

Diarré är en vanlig åkomma som vanligtvis pågår i en vecka. Diarrén kan bero på ett virus eller en bakterie eller på något ditt barn har ätit. Så underlättar du för ditt barn.

Stoppa upp Den största biverkan vid diarré är förlusten av vätska. Om ditt barn är allmänt löst i magen och bajsar mycket kan du ge honom/ henne lite extra vatten, bröstmjölk eller ersättning vid varje måltid. Om ditt barn äter fast föda kan du ge honom/henne mat som stoppar upp diarrén som exempelvis äpplejuice, bananer, ris eller potatisar. Undvik fruktjuice.

Öka vätskeintaget Om avföringen är väldigt rinnig kan du ge ditt barn vätskeersättning. Läs anvisningarna noga innan du förbereder vätskeersättningen. Om du ammar din bebis ska du fortsätta att göra det.

Röd eller grön Om avföringen är grön, rinnig och våldsam innebär detta att bajset passerar väldigt fort från den övre tarmkanalen. Oavsett om den är måttlig eller riklig irriterar den här typen av diarré barnets hud. Om du hittar blod eller var i barnets avföring ska du genast kontakta läkare (så vida inte blodmängden är ytterst liten och tydligt kommer från ett sprucket blodkärl).

Se till att ditt barn är torrt och rent Oavsett hur riklig diarrén är kommer huden i blöjområdet förmodligen vara ganska irriterad. Håll din bebis torr och ren och skydda huden med en salva. Använd en högabsorberande blöja för att hålla bebisen så torr som möjligt och undvika läckage. Se hela tiden till att ge ditt barn mycket vätska.

Cookiemedgivande