Ångest över att lämna bebisen: förbered bebisen för tid isär

I den här åldern börjar rädslan för främlingar och separationsångesten att göra sig gällande. På sätt och vis är det bra: Att vara rädd för främlingar visar att ditt barn har tagit ett stort mentalt kliv.

Försök därför att undvika onödiga separationer och störningar under den här tiden. Du behöver inte vara överbeskyddande, men kom ihåg att ditt barn går igenom en viktig och krävande fas i sin utveckling. Det är viktigt att ge honom eller henne tid och utrymme att reagera på nya människor i sitt liv. Du ska dock inte vara rädd för att introducera ditt barn för nya människor – se bara till att varna dem att inte lyfta upp barnet innan han eller hon har haft chansen att vänja sig vid dem och bli av med sin inledande oro.

När det gäller separationer måste du se till att förbereda ditt barn innan du ska gå din väg. I den här åldern förstår ditt barn inte vad du säger, men utläser mycket av ditt tonfall och kroppsspråk. Utveckla en kort avskedsrutin som barnet kan räkna med. Var bestämd och be inte om ursäkt för att du går. Inledningsvis bör du bara lämna ditt barn kortare stunder med någon han eller hon känner väl. När du kommer tillbaka ska du visa ditt barn det. Öka sedan gradvis tiden som du är borta. Det här stadiet går över, men kan vara väldigt jobbigt för er båda. Det är dock något som alla barn går igenom.

Cookiemedgivande