Diarré hos nyfödda

Ett av de vanligaste symtomen på magproblem är diarré – vattnig avföring som skiljer sig till utseendet och i frekvens från hur ditt barn har haft tidigare. (Det är en viktig detalj eftersom många spädbarn, särskilt ammande bebisar vanligtvis har utspädd eller vattnig avföring.)

De flesta smittsamma diarrétillstånd orsakas av virus som är mer vanligt förekommande under sommarhalvåret, men som kan uppstå när som helst. Infektioner av detta slag varar vanligtvis flera dagar, men du får låta det ta sin tid.

Se till att barnet får i sig ordentligt med vätska Det viktigaste är att du ger barnet ordentligt med vätska, även om han eller hon inte har någon aptit eller verkar törstig. Fortsätt ge barnet mat om diarrén är mild. Ge barnet små portioner mat som är snäll mot magen och undvik fiberrika livsmedel. Testa med äppelmos, ris, bananer och potatismos. Om du använder bröstmjölksersättning kan du tillsätta lite extra vatten till blandningen så att den späds ut lite. Undvik teer, som inte innehåller några av de nödvändiga salterna och fruktjuicer som kan faktiskt öka vätskeförlusten på grund av deras höga saltinnehåll. Om ditt barn bajsar mycket frekvent och avföringen är mycket vattnig(en gång i timmen till exempel, och går igenom blöjan) kan du behöva ge honom/henne vätskeersättning för barn. Ge barnet vätskeersättningen ofta och lite i taget innan du kan återgå till den vanliga matrutinen.

Sök vård

Om diarrén inte blir bättre bör du kontakta barnavårdscentralen eller en akutmottagning. Det kan vara farligt att ge ditt barn medicin mot diarré utan mycket tydliga anvisningar från en erfaren läkare. Sådana mediciner kan orsaka allvarlig förstoppning och sedering. Tips: Diarré ger ofta upphov till hudirritation omkring blöjområdet. Byt blöja ofta och applicera barnsalva på det irriterade området – eller använd en blöja med olja i fodret – för att skydda huden mot de brännande egenskaperna hos tunn och snabb avföring.

  • Muntorrhet, brist på tårar, mörk urin eller om barnet verkar mycket sjukt

  • Avföring som innehåller var eller blod, eller som är svart eller grönt under en längre period

  • Kräkningar som åtföljs av diarré och som varar över 8 timmar

  • Hög feber eller allvarliga magsmärtor tillsammans med diarré.

Det är vanligt med mindre magåkommor hos små barn. Det är viktigt att du förstår hur du ska hantera detta hemma så att ni slipper besök på akutmottagning, sjukhusvistelser och förlängt obehag. Ditt barn kommer säkert att må bättre snart.

Cookiemedgivande