Bebisförstoppning: åtgärder mot förstoppning hos bebisar

Förstoppning är när avföringen blir oregelbunden, hård eller smärtsam, och är ett vanligt problem. Cirka tre procent av alla förskolebarn och en till två procent av allaskolbarn får någon gång förstoppning. Om ditt barn brukar bajsa med några dagars mellanrum finns det förmodligen ingen anledning till oro. Faktum är att 96 procent av alla barn mellan 3 och 4 århar ett väldigt varierande avföringsmönster med allt från tre avföringar per dag till tre i veckan.

Vad orsakas förstoppning av Den ursprungliga anledningen till förstoppningen kan vara en av följande:

  • Diet. Kost med för lite fiber.

  • Beteende. Ditt barn kan ha försökt att hålla bajset inne vid potträning.

  • Reaktion på smärta. Det kan räcka med att barnet har haft ont en gång när han/hon har bajsat för det ska ta helt stopp.

Oavsett anledning blir bajs som inte får komma ut både större och hårdare med tiden. Det gör ont och barnet svarar med att spänna sig istället för att slappna av och låta naturen ha sin gång.

Översvämning Om förstoppningen varar ett tag kan mjukare avföring ibland tränga sig förbi den torra och komma ut. Därför kan du hitta diarréliknandefläckar i barnets underkläder. Det här diarréliknande tillståndet är inte en normal tarmrörelse och ligger utanför ditt barns kontroll. Däremot är det ett tecken på att något måste göras, speciellt om ditt barn påverkas negativt av deti sociala sammanhang.

Så hanterar du förstoppning Eftersom förstoppning även kan vara ett tecken på medicinska komplikationer kan det vara bra att utesluta andra åkommor med hjälp av en läkare. Ditt barn behöver förmodligen inte genomgå några större tester. Läkaren ser till problemhistoriken och kontrollerarlängd och vikt och gör en allmän undersökning. Läkaren kan vilka känna på tarmen med fingret,och om detta görs försiktigt ska det förhoppningsvis inte vara allt för besvärande för barnet.

Nollställ Det första steget är att se till att den hårda avföringen kommer ut. Här finns det många olika valmöjligheter. Er barnläkare kan vilja inleda med en glycerinsuppositorie eller rekommenderar kanske ett milt lavemang. För att bibehålla en mjuk avföring kan läkaren även vilja att ditt barn får i sig mineralolja eller annat uppmjukande medel under några veckor,ibland månader. Syftet med detta är att hjälpa magen tillbaka till sitt naturliga tillstång och se till så att tarmväggarnaåterfår sin forna styrka.

Fibertillskott Fundera över ditt barns kostvanor. Barn som dricker mycket mjölk eller inte äter frukt, grönsaker och fullkornsflingor och fullkornsbröd kan få i sig för litefibrer. Tillsätt därför fiber på alla tänkbara sätt: äpplen och päron istället för bananer, fullkornsbarer istället för chokladbarer, havrekakoristället för vanliga kakor och fullkornsbröd istället för vitt bröd. Råa grönsaker med en god dipsås är också att rekommendera. Kräsna barn kan behöva någon form at fibertillskott.

Fokusera på belöning Straffa inte ditt barn eller uttryck oro eller missnöje om han eller hon inte vill gå på toaletten. Fastställ istället en rad belöningarnär ditt barn faktiskt bestämmer sig för att göra ett besök på hemligrummet. Det är vanligt att det gör ont vid förstoppning och att en mindre blodmängd kommer ut, men var uppmärksam på om barnetsmage helt plötsligt svullnar upp eller om han eller hon även kräkseller om mycket blod kommer ut med avföringen och ditt barn har ont.

Och kom ihåg att förstoppning är ett vanligt problem hos små barn, särskilt de som är lite kräsna av sig. Om du mixtrar lite med ditt barns kost kan problemet vara löst på nolltid!

Cookiemedgivande