Socialisering för bebisar: att lära från andra

Ditt barn börjar försöka uttala några ord, förmodligen "mamma" och "pappa". Många av ditt barns försök lär vara enkla, till exempel "bo" i stället för "boll". De nya ljuden får andra att hjälpa ditt barn på traven, vilket lär honom eller henne att prata. Innan ditt barn blir skickligt på att namnge sakerna omkring sig, kommer han eller hon att peka på dem. Det är en process som psykologer kallar "ömsesidig och gemensamt riktad uppmärksamhet". Ditt barn kommer att börja slå till föremål han eller hon vill ha och övergår sedan till att peka på intressanta föremål bara för att dela dem med dig. Ditt barn kommer att grimasera för att få dig att skratta och att dansa och posera för att behålla din uppmärksamhet. Ingen förstår innebörden av ditt barns gester och beteende bättre än du så han eller hon lär använda hela sin kropp för att få önskad reaktion. Ditt barn är oemotståndligt. Din lilla sociala guldklimp

Många barn i den här åldern tycker om att vara i sällskap med barn i sin egen ålder, syskon, släktingar och grannar. Förvänta dig inte för mycket samspel. Ditt barn kan tycka om att se på andra barn och kanske till och med imitera dem, men att faktiskt leka tillsammans kommer senare. (En kommentar om imitation: Barn älskar att upprepa beteenden som får dig att skratta. Men se upp med vad du skrattar åt – det kanske inte är något som du vill att ditt barn upprepar!) Du kan inte heller förvänta dig att ditt barn ska dela med sig i den här åldern. Försök i stället att koncentrera dig på att lära äldre barn hur de ska byta leksaker fram och tillbaka med ditt barn.

Det är inte för tidigt att börja se efter tecken på empati hos ditt barn: gråt när andra barn gråter, klappa någon som är ledsen eller försöka hjälpa någon som har gjort sig illa. Även om ditt barn inte riktigt förstår hur den ledsna eller skadade personen mår lär han eller hon sig att identifiera och reagera på känslor.

Cookiemedgivande