Laga mat med barnen

De flesta småbarn och förskolebarn tycker om att hjälpa till i köket. Att få hjälpa till med förberedelserna kan dessutom uppmuntra ditt barnatt etablera hälsosamma matvanor. Så här får du ut det mesta av tiden med din unga kock.

Välj ett enkelt recept.Ha ditt barns ålder och utvecklingsnivå i åtanke när du väljer en maträtt. Till exempel är en frukt- och yoghurtglass perfekt då den innehåller fåingredienser. Små barn tycker om att stoppa fingrarna i munnen så undvik allt som kan utsätta dem för potentiellt farliga råvaror(som en kakdeg gjord med råa ägg).

Handla tillsammans. Främja ditt barns utveckling genom att göra handlandet till en lärorik upplevelse. När du plockar ner varor från hyllorna kan du prata om hur de bidrar tillmaträttens smak ("de här blåbären hjälper till att göra våra muffins söta"), fråga ditt barn om han eller hon vill ha röd, gul eller grön paprika i salladen, eller gehonom eller henne en enkel stavningslektion genom att peka ut bokstäver på förpackningen.

Delegera enkla uppgifter.Några köksaktiviteter som är lämpliga för små barn är att skölja frukt, tillsätta socker eller andra ingredienser, röra om och mosa. En rolig lek för ett äldre barn är att lägga blåbär på stekta pannkakor för att skapa glada gubbar eller skriva sina initialer.

Håll hela tiden uppsikt över barnet.Säkerhetsåtgärder och konstant tillsyn i köket är avgörande. Tala om för ditt barn vad han eller hon inte får röra, till exempel den snurrandeelvispen, vassa föremål och heta ytor. Se till att alltid placera handtag på kastruller och stekpannor inåt för att förhindra olyckor.

Beröm ditt barn för hans eller hennes matlagningsskicklighet när ni provsmakar maträtten tillsammans och, även om det är svårt, försök att ignorera hur köket ser ut. Detviktiga är att du stärker ditt barns självförtroende genom att uppmuntra honom eller henne att behärska nya färdigheter och prova på nya maträtter. Smaklig måltid!

Cookiemedgivande