Att resa med två eller fler barn

Är det dags för den försenade familjesemestern? Eller ska du ut på ärenden med barnen? Oavsett är det inte ovanligt att känna sig lite överväldigad och att man funderar på om det kanske är bättre att stanna hemma.

Föräldrar tänker ofta att om man redan har lyckats inkludera ett barn i familjen borde det inte bli så mycket svårare med ett barn till. Men logistiken när man ska ut på ärenden eller resa med mer än ett barn kan vara besvärlig. Noggrann planering, lite tur, massor av tålamod och några äss i rockärmen kan göra resan möjlig och till och med njutningsbar. Om du ser resan som ett äventyr kommer barnen att göra det också. Om du kan göra resan rolig är det mer troligt att barnen kan anpassa sig till sina begränsade möjligheter och utrymmen.

Att låta resan ta sin tid är en viktig del i att minimera stress. Om ditt ärende vanligtvis skulle ta omkring en timma med ett barn bör du planera för minst två timmar när du ska göra samma sak med två barn. Tacka aldrig nej till hjälp när ni är ute. Ett par extra händer gör saker och ting mycket lättare.

Kom ihåg att familjeresor och ärenden är möjligheter till lärande: att lära sig om de platser man besöker och sociala färdigheter som att dela med sig, turas om och tålamod. Resorna ska innebära att man umgås som familj och skapar fina familjeminnen.

Följ dessa riktlinjer för att göra resan så trevlig och stressfri som möjligt.

Tänk på barnens ålder och utvecklingstadium. Småbarn, till exempel, har kort koncentrationsförmåga och lär sig genom att ta i saker. Så om ni åker till mataffären kan du kanske ta med dig de äldre barnen och lämna bebisen eller småbarnen hemma med en förälder eller barnvakt. Om du måste ta med dig alla barnen till mataffären bör du se till att ha en handlingslista så att det går snabbare. Ta med en leksak till det yngsta barnet för att sysselsätta honom eller henne och för att undvika att barnet tar saker från gångarna. Låt aldrig barnen sitta kvar i bilen, även om du bara ska handla lite. För längre resor med hela familjen kommer de mindre barnen behöva mer leksaker och saker som kan distrahera dem, medan äldre barn klarar sig en längre tid med färre aktiviteter.

Planera i förväg. Hastigt påkomna aktiviteter/ärenden kan vara roliga, men ändringar i rutinerna kan vara svårt för barn, särskilt för småbarn och förskolebarn. Låt dem veta i förväg och låt dem vara med och planera så mycket det går. Vid längre resor bör föräldrarna packa för de yngsta barnen men uppmuntra de äldre barnen att packa själva med förslag på lämpliga kläder och leksaker. Försök att packa så mycket som möjligt dagen innan för att minimera stress i sista minuten. Uppmuntra skolbarnen att lära sig om de platser som ni ska besöka och titta på kartor, kolla vädret etc.

Vidta förebyggande åtgärder för att förhindra sjukdom. Att sitta på en överbefolkad flygplats eller tågstation eller bara tätt packade tillsammans i en bil som stannar vid offentliga platser kan ge upphov till många sjukdomar. Att tvätta händerna ofta och noggrant när det är möjligt eller använda handsprit hjälper till att minimera spridning av bakterier. Nappar, bitringar och leksaker som ramlar ner på golvet eller tas i av andra bör tvättas eller rengöras med handsprit ofta. Amning kan också bidra till förebyggande av sjukdom.

Resa på natten. Vid långa resor tycker vissa familjer att det är bäst att köra hela natten eller åka mitt i natten och hoppas att barnen sover största delen av vägen.

Glöm inte deras snuttesaker. Dubbelkontrollera att du har med nappen (ta med extra) eller favoritfilten för barn som behöver det.

Plocka fram alla de nödvändigaste sakerna i förväg. Det innefattar kläder till varje barn samt leksaker, böcker, barnvagn, blöjväska, ryggsäckar, bilbarnstolar, mm.

Uppmuntra barnen att hjälpa till att välja spel, böcker och leksaker att ta med. Du kanske vill ha med DVD:er, CD-skivor (gärna något som alla kan sjunga med i) eller ljudböcker. Mycket av detta kan man låna på bibliotek. Variera aktiviteterna under resan för att minska risken att de blir uttråkade.

Gör reselådor. Om ni har tillräckligt med plats kan du ta med en skolåda för varje barn som du fyller med aktivitetsmaterial som passar deras ålder, till exempel målar- eller pysselböcker med kritor eller märkpennor, klistermärken, klippdockor mm. Låt inte barnen ha saxar i bilen eftersom det kan bli farligt om bilen måste tvärbromsa.

Inkludera lätt lärande spel eller aktiviteter. Fråga de mindre barnen vilka färger de ser utanför fönstret eller be dem räkna lastbilar. Äldre barn kanske kan tycka att det är roligt att måla av det de ser på vägen.

Ta med er rikligt med nyttiga snacks och plastbestick. Det sparar tid och pengar och kan bidra till mindre bråk om när man ska stanna och köpa mat. Låt barnen vara med och välja. Försök göra upp en matplan så att inte resan blir en ursäkt för att äta hela tiden.

Stanna ofta. Använd pauserna för att gå på toaletten, sträcka på benen och samla ny energi. Bara att springa, kasta boll eller hoppa hopprep 10 till 15 minuter kan göra de kommande timmarna mer uthärdliga. Beroende på vilka vägar ni tar kanske ni kan se vad som kommer och stanna vid en park eller en lekplats.

Kör försiktigt. Använd alltid säkerhetsbälte och placera barnen säkert i korrekt monterade bilbarnstolar eller bältesstolar. Det kan vara stressigt att köra och du kan behöva stanna om oljudet/bråken/tröttheten påverkar körsäkerheten.

Med god planering och lite tur kan din familjeresa blir en trevlig och minnesvärd upplevelse för er alla.

Cookiemedgivande