Flyga med en nyfödd

För många små barn och spädbarn finns det inget mer spännande sätt att resa än med flyg. De älskar att se på vagnarna, lastbilarna och flygplanen på flygplatsen. Dessutom kan de få åka tåg, spårvagn, rulltrottoar, rulltrappa och hiss – och allt detta redan innan ombordstigning. På själva planet finns det oändligt fascinerande brickbord, fönsterskydd och pyttesmå toaletter att utforska, om och om igen.

Naturligtvis kan föräldrar längta efter de dagar när det var trevligare och mer glamoröst – eller åtminstone mindre trångt – att flyga. Men ett barns entusiasm är ofta svår att motstå.

Uppmuntra ditt barns äventyrslusta – och din egen – genom att peka ut butiker, fontäner, konst och skulpturer på er väg mot gaten. Lägg märke till de andra familjerna som reser tillsammans och prata med ditt barn om var de kommer ifrån och vart de kan vara på väg – ett bra sätt att fördriva tiden medan ni väntar.

Här följer några tips som gör flygresan roligare och mindre stressande.

· Försök att alla får en god natts sömn innan resan och håll er till era rutiner så mycket som möjligt.

· Ni kan spara lite tid (eller åtminstone kötid) om ni checkar in på nätet innan ni åker hemifrån eller i en självbetjäningsautomat på flygplatsen.

· Bekräfta flygstatus innan ni åker hemifrån. Om flyget är försenat eller har ställts in blir alla gladare av att vänta i bekväma miljöer.

· En bärstol eller bärsele är bra för att bära spädbarn eller små barn genom flygplatsen. Dessutom gör det att du har fria händer. Du måste dock ta av dig den innan du passerar säkerhetskontrollen.

· Låt ditt barn bära sin egen lilla ryggsäck med några få leksaker eller böcker, ett mellanmål och ett ombyte kläder i händelse av en olycka.

· Gatepersonalen erbjuder normalt familjer med små barn möjligheten att gå ombord på flygplanet först. Dra nytta av det så att ni inte behöver tränga er fram för att komma till era platser och sätta er tillrätta. Gå ut sist av samma skäl, så länge du inte har ont om tid till ett anslutningsflyg.

· Du kan beställa barnmåltider i förväg genom flygbolaget eller resebyrån.

· Se till att du har tillräckligt med tid mellan flyg. Uppehåll mellan flyg kan vara bra då ditt barn får en chans att gå/springa runt lite och göra av med energi. Om du har ont om tid till anslutningsflyget kan du be flygpersonalen om hjälp. Om du säger till i förväg kan de boka ett fordon som tar er till nästa gate.

· Checka in barnvagnen i gaten så att du kan använda den i stället för att bära på ditt barn genom flygplatsen.

· Om du har råd kan du boka ett säte för ditt barn, framför allt på långa flygningar. För information om basinetter (resevaggor), bilbarnstolar eller liknande godkända produkter att använda på flyget, prata med flygbolaget.

· För att ta en liten paus kan du under flygningen gå upp och ner i gången när skylten för säkerhetsbältet är släckt.

· Tveka inte att över att be flygpersonalen eller den person som sitter bredvid dig om hjälp, speciellt om du reser som enda vuxen. Många andra personer har varit eller kommer att hamna i liknande situationer och har inget emot att hjälpa dig.

Slutligen, försök att inte ta ut din egen rädsla eller frustration på ditt barn. Om ditt barn drabbas av en härdsmälta mitt under flygningen ska du inte oroa dig för vad de andra resenärerna tycker.

Fokusera på ditt barn och försök att få honom eller henne att ha det så bra som möjligt. Att resa är ett stort äventyr så ha kul!

Cookiemedgivande