Förlossningskurser - Så hittar du rätt förlossningskurs

Något av det bästa du kan göra innan födseln är att delta i en föräldrautbildning. Dessa kurser ger dig och din partner mängder av information och stöd för att hjälpa er under förlossningsarbetet. Du får träffa andra gravida par och dela dina tips och farhågor med dem. Dessutom ökar deltagandet i en förlossningskurs din säkerhet när den stora dagen närmar sig. Många mödravårdscentraler erbjuder en kostnadsfri föräldrautbildning under graviditeten, men det finns också privata alternativ som du kan välja att gå om du känner att du har ett behov av det.

Olika kurser Alla förlossningskurser är inte likadana. Några är huvudsakligen föreläsningar och informerar dig bara om vad du kan förvänta dig när du åker till sjukhuset för att föda. Andra är mer interaktiva. Interaktiva kurser är små och har normalt upp till tio deltagande par. Detta ger utrymme för personlig instruktion i lugnande åtgärder och skapar en mer intim atmosfär, där du kan dela dina tips och farhågor. Några kurser diskuterar de val som är tillgängliga för dig i fråga om smärtlindring, alternativa förfaranden och var du ska föda. Den vanligaste kursen att gå i Sverige utöver mödravårdens föräldrautbildning är en profylaxkurs där du lär dig att använda andningen som smärtlindring.

Mödrahälsovård och förlossningsvård är gratis i Sverige, och då ingår även föräldrautbildningen. Hos privata aktörer varierar kostnaden. Prata med din MVC-sköterska eller sök på nätet för mer information om förlossningskurser För mer information om smärtlindringsmetoder som du kan lära dig på en förlossningskurs, se vår artikel om bekvämlighetsåtgärder. Du kan också lära dig särskilda färdigheter och övningar. För att läsa mer om dessa, se avsnittet om livskunskap.

Cookiemedgivande