Föda barn: förlossningsstöd och doulans roll

Precis som de flesta gravida kvinnor fantiserar du förmodligen om vad som väntar dig under förlossningen. Ingen förlossning är perfekt, och ett av de bästa sätten att göra det till enpositiv erfarenhet är att dela den med personer som uppfyller dina fysiska och emotionella behov samt behov av information. De personerna kan vara din partner,din mamma eller din bästa vän.

Du kan också anlita en doula som är med dig och din familj. En doula är en kvinna som är utbildad i att hjälpa kvinnor under förlossningen. Hon är en del a förlossningsteamettillsammans med dig, din partner, familjemedlemmar, din läkare eller barnmorska och din sjuksköterska.

Vad gör en doula? En bra doula stödjer dig och dina önskemål under förlossningen. Hon förstår alla de fysiska och emotionella aspekterna av förlossningen och kan ge dig deninformation du behöver under förlossningens gång. Hon är omhändertagande och tröstande och väl insatt i tekniker som kan hjälpa till att minska smärtan och andra obehagligheter under förlossningen. Hon kan exempelvis föreslå en ny ställning, erbjuda massage eller leda dig igenom en särskild avslappningsteknik, som olikaandningstekniker.

Vad du behöver veta om en doula Det är viktigt att förstå att en doula inte är sjukvårdsutbildad. Hon ger inga mediciner eller fattar medicinska beslut. Hon är dock endel av förlossningsteamet och kan erbjuda dig den individuella uppmärksamhet och stöd du behöver under förlossningen. Hon kan också hjälpa dig medamningen efter att barnet är fött och kan besöka dig hemma efter att du kommit hem från sjukhuset för att se hur det är med dig och bebisen.

Hitta rätt doula Börja att leta efter en doula i början av tredje trimestern så att du har gott om tid. När du letar efter en doula kan du ställa följande frågor för att hjälpa dig att avgöra om en person är rätt för dig:

Vilken utbildning och erfarenhet av förlossningar har hon? (Hon bör vara certifierad hos en nationell organisation, exempelvis Odis).

  • Vad har hon för inställning till att ge stöd till mammor och pappor under förlossningen?

  • Vilken sorts hjälp kan hon bidra med under förlossningen?

  • Har hon en bra arbetsrelation med sjukhuset du planerar att föda på?

  • Är hon tillgänglig vid tidpunkten för förlossningen?

  • Har hon en ersättare om hon inte är tillgänglig vid förlossningen?

  • Vad tar hon betalt?

För mer information om doulor eller för att hitta en nära dig, gå till www.doula.nu.

Cookiemedgivande