Läkning efter förlossning

Förlossning är en normal fysiologisk process, men under dagarna och veckorna efter barnets ankomst går din kropp igenom en läkningsperiod. Att återhämta sig efter en vaginal förlossning jämfört med ett kejsarsnitt skiljer sig något, men den övergripande läkningsprocessen är densamma för båda typerna av förlossning. Flera faktorer påverkar läkningen, bland annat din allmänna hälsa, näringsmässiga faktorer och trötthets- eller stressnivå. ~ Sammandragningar av livmodern och eftervärkar ~Strax efter att barnet är fött lossnar moderkakan från ~livmoderväggen och fördrivs. Sårytan påminner om ett öppet sår som måste läka. Som tur är tar din kropp snabbt itu med läkningen. Några minuter efter förlossningen drar sig livmodern samman för att försluta öppna blodkärl på livmoderväggen, där moderkakan tidigare satt. Dessa sammandragningar av livmodern kallas ibland eftervärkar och kan upplevas som kraftig mensvärk de första dagarna för att sedan avta. Du kan uppleva detta under amning eftersom stimulering av bröstvårtan främjar sammandragningar av livmodern. När eftervärkarna gör ont kan man lindra smärtan med smärtstillande läkemedel.

~

Omedelbart efter förlossningen kan du känna din livmoder på samma nivå som din navel. ~ Eftervärkar får livmodern att kännas som en hård klump i ~magen. Den blir mindre dag för dag tills du inte längre kan ~känna den genom bukväggen. När den drar ihop sig återgår den till ~sin vanliga plats i bäckenet. Hela processen kallas eftervärkar och visar att läkningen går framåt. På sjukhuset kontrollerar barnmorskorna regelbundet din livmoder för att övervaka processen och kan hjälpa till att massera magen för att stimulera sammandragningar. ~ Avslag ~Det tar lång tid för sårytan att läka och under den tiden får du en blodig flytning som kallas avslag. Avslaget är klarrött i ett par dagar efter födseln och påminner om mensblod. Det minskar sedan i mängd och får en mörkbrun färg, för att senare bli vittgrått. Avslaget kan komma och gå och variera i mängd i upp till 6-8 veckor. Den här processen kan gå snabbare för kvinnor som ammar eftersom barnets sugande på mammans bröstvårta stimulerar livmodersammandragningarna, vilket gör att läkningen tar mindre tid. Innan avslaget har försvunnit bör du undvika att ha sex och vara noga med hygienen i perineum (området mellan anus och vulva) för att förebygga introduktionen av bakterier i vaginan. Du bör inte använda tampong under avslaget, och du bör undvika att bada.

~

Läkning efter förlossning och snitt ~Oavsett om du har fött vaginalt eller gjort kejsarsnitt behöver kroppen tid att läka. Om en bristning uppstår under den vaginala förlossningen kommer det att sys ihop. Det kan ta en till två veckor innan bristningen har läkts helt. Kroppen kommer att absorbera stygnen, men bristningen kan kännas öm eller göra ont under den första veckan efter förlossningen. Infektion kan uppstå om bristningen inte hålls ren, men om man är noga med hygienen (se nedan) så blir det oftast inga komplikationer. ~Om förlossningen sker med kejsarsnitt så tar det längre tid för snittet att läkas. Om kejsarsnittet var akut och dessutom skedde i ett sent skede efter att du först haft värkar så kommer du att behöva återhämta dig från både förlossningen och det kirurgiska ingreppet. I tillägg till avslag och eftervärkar måste du dessutom återhämta dig från det kirurgiska ingreppet. Läkningsprocessen efter ett kejsarsnitt är mycket längre och kan ta fyra till sex veckor. ~När bedövningen har släppt kommer det sannolikt att göra ont och vid behov kan du få smärtstillande medel. Om stygnen inte är självabsorberande tas de bort tio dagar efter förlossningen. Vissa läkare använder metallklamrar i stället för stygn. De tas också bort några dagar efter förlossningen. Stygnen eller klamrarna kan orsaka en känsla av att något drar i huden medan den läker. En kateter sätts in före operationen och när den tas bort efter operationen är det viktigt att du dricker mycket vätska och kissar ofta för att förhindra en infektion i urinblåsan.

~

Hjälp med blodcirkulationen ~För att hålla igång blodcirkulationen efter ett kirurgiskt ingrepp är det bra att du rör på benen ~och fötterna och vickar med tårna så fort bedövningen har släppt. Du kommer också att få sätta dig på sängkanten, sitta i en stol och sedan gå under den första dagen efter förlossningen. Det kan vara bra att använda stödstrumpor i det här läget för att främja blodcirkulationen och förebygga blodproppar. På grund av att det tar lite längre tid för ett kejsarsnitt att läka kommer du att stanna på sjukhuset lite längre än vanligt, omkring tre dagar. ~ Återhämtningstips ~Här följer några tips som underlättar läkning och komfort:

~

  • Om du har ont av eftervärkarna, försök med renande andning och massage. Om det inte hjälper, ta smärtstillande medicin. Kom ihåg att eftervärkar är ett tecken på att livmodern drar ihop sig och läker, och att det är ett gott tecken.

  • För att undvika infektion i en bristning, byt till en ren binda minst var fjärde till sjätte timme. Ta alltid av bindan framifrån och bakåt för att undvika bakterier i vaginan. Gör rent mellangården efter att du har varit på toaletten genom att duscha med varmt vatten och torka försiktigt rent med en kompress eller liknande. Kom ihåg att alltid torka framifrån och bakåt. Ta ett varmt bad eller använd varma kompresser för att hjälpa bristningen att läkas. Att göra knipövningar (bäckenbottenövningar) förbättrar cirkulationen i området och underlättar läkning.

  • Följ de instruktioner du har fått från sjukhuset om hur du ska ta hand om ditt kejsarsnitt. Se till att förbandet är rent och torrt.

  • Ät sunt för att stödja läkningsprocessen. Se till att du får i dig protein, vitaminer och massor av vätska.

  • Undvik samlag innan avslaget har försvunnit och bristningen har läkt. Du är förmodligen inte heller särskilt upplagd för sex ändå just nu, eller för en tid framöver – men det är viktigt att du och din partner fortfarande visar varandra ömhet och inte glömmer bort att ni inte bara är föräldrar, utan även två vuxna personer som tycker om varandra.

  • Vila! För att kroppen ska ha en chans att återhämta sig är det viktigt att du vilar ordentligt. Gör inte för mycket för snabbt, även om du mår bra. Det enda du ska göra är att ta hand om ditt nyfödda barn. Låt någon annan ta hand om ärenden, matlagning, tvätt och annat hushållsarbete. Planera i god tid så att du kan få hjälp med detta.

  • Sov när ditt barn sover. Du har många nätter framför dig med avbruten sömn och måste kompensera det genom att försöka ta små tupplurar under dagen. Försök att sova lika många timmar totalt under dygnet som du gjorde innan barnet föddes, fast uppdelat i fler segment. Stäng av telefonen och häng upp en "Stör ej"-skylt på dörren. ~

~

När ska du kontakta läkare? ~Kontakta läkare om du upplever några av följande tecken, då dessa kan tyda på ~att läkningen inte går som den ska eller att du håller på att utveckla en infektion:

~

  • En kroppstemperatur över 38 grader som varar i mer än en dag. Vid hög feber och frossa bör du söka sjukvård direkt.

  • Klarröd eller kraftig blödning efter den fjärde dagen efter förlossningen, eller mycket stora blodklumpar i avslaget.

  • Avslag som luktar illa. Normalt avslag luktar lite unket, mycket likt vanlig mens.

  • Smärta i den nedre delen av magen efter de första dagarna efter förlossningen.

  • Tecken på infektion (rodnad, hetta, svullnad, varbildning) vid kejsarsnittet eller bristningen. ~

~

Om du följer dessa rekommendationer lär du häpnas över hur fort du återhämtar dig efter förlossningen. Att föda barn är trots allt något naturligt och normalt, inte en sjukdom, och din kropp kommer att läkas snabbt. Den stora glädjen över att hålla i ditt nyfödda barn kommer ändå att överskugga de få dagar du upplever besvär!

Cookiemedgivande