När börjar morgonillamående?

Många kvinnor börjar uppleva illamående och kräkningar under graviditetens första eller andra månad, medan andra inte alls påverkas. Läs vidare för att ta reda på när morgonillamåendet börjar och när det förhoppningsvis slutar, om det är annorlunda med tvillingar, och varför du inte bör oroa dig om du inte upplever något morgonillamående alls.

Hur tidigt börjar morgonillamående?

I allmänhet börjar morgonillamående vanligtvis dyka upp mellan vecka 4 och 9 i graviditeten. Man är inte säker på vad som orsakar morgonillamående, men det finns ett troligt samband mellan förhöjda nivåer av graviditetshormonerna hCG (humant koriongonadotropin) och östrogen. Hos kvinnor som är gravida med tvillingar eller fler barn är hCG-nivån högre, liksom risken för och styrkan hos morgonillamående. Även om morgonillamående uppstår oftare hos mammor som ska få tvillingar, betyder det inte att det nödvändigtvis uppstår tidigare. 

Hur länge varar morgonillamående?

Du kanske undrar när morgonillamåendet ska sluta. Precis som det inte finns något generellt startdatum, så försvinner morgonillamåendet vid olika tidpunkter för varje blivande mamma. De flesta kvinnor som upplever illamående säger att det vanligtvis försvinner under graviditetens andra trimester, vid cirka 14 veckor. Vissa kvinnor tycker dock att det kan vara i upp till flera månader. Cirka fem procent av kvinnor kan uppleva symptom i form av morgonillamående under hela graviditeten. 

Är det normalt att inte bli morgonillamående?

Även om det verkar som om de flesta kvinnor upplever morgonillamående, gör cirka 30 procent av gravida kvinnor inte det, och det betyder inte att något är fel. Om du är en del av denna tursamma procentandel, kan det bero på att du har en mindre känslig mage eller att din kropp bättre kan hantera de stigande hormonnivåerna.  Din läkare eller barnmorska kommer att övervaka din och ditt barns hälsa, så såvida han eller hon inte tycker att det finns någon anledning att oroa sig, kan du bara luta dig tillbaka och njuta av att du inte blir grön i ansiktet under första trimestern.

Cookiemedgivande