Hur långt gången är jag?

Om du precis har upptäckt att du är gravid, låt oss först säga grattis! Detta kommer bli en av de mest spännande, livsförändrande upplevelserna du någonsin kommer gå igenom.

När du har väl har insett att detta faktiskt händer, kan det hjälpa dig att hålla koll på alla de spännande milstolparna under graviditeten om du vet hur långt gången du är.

Hur kan jag beräkna hur långt gången jag är?

  • Senaste menstruation: Vilken graviditetsvecka du befinner dig i räknas från den första dagen av din senaste menstruation. Antalet veckor som har gått sedan dess indikerar hur långt gången du är. Ditt beräknade förlossningsdatum får du genom att räkna 40 veckor (280 dagar) från den första dagen av din senaste menstruationsperiod.

  • Ultraljud: Alla som är gravida erbjuds att göra ett ultraljud mellan vecka 18 och 20. Din barnmorska eller läkare ordnar det här ultraljudet åt dig, och det utförs vanligtvis på ditt lokala sjukhus eller din vårdcentral.

När du räknar ut hur långt gången du är ska du komma ihåg att även om din graviditet beräknas från den första dagen i din senaste menstruation, var du faktiskt inte gravid under de första veckorna. Detta beror på: Du hade ägglossning ungefär 14 dagar efter den första dagen i din senaste menstruation, ägget befruktades sedan inom cirka 24 timmar, och cirka fem eller sex dagar efter ägglossningen implanterades det befruktade ägget i livmoderslemhinnan – detta är när du faktiskt blev gravid.

Kan mitt beräknade förlossningsdatum ändras?

Förlossningsdatum är en uppskattning – de flesta barn föds inte på den exakta dagen. De flesta blivande mödrar föder mellan vecka 37 och 42 av graviditeten. Under dina kontroller på mödravårdscentralen kommer din läkare eller barnmorska också att övervaka hur långt gången du är och de kan då ge dig ett något modifierat förlossningsdatum än det du själv räknade ut.

Vad kan jag förvänta mig fram till förlossningen?

Graviditeter delas ofta in i veckor och trimestrar, och här är några av de saker du kan förvänta dig under varje trimester:

Första trimestern (0–13 veckor): Du kanske märker några tidiga tecken på graviditet, till exempel morgonillamående och specifika matbehov. Boka en tid med din läkare eller barnmorska för att planera in dina besök på mödravårdscentralen, för att se till att du och ditt barn är friska och trygga.

Andra trimestern (14–27 veckor): Denna trimester kallas ofta för smekmånadsperioden. Du kan uppleva en extra energiboost. Använd den precis som du vill – för att få saker gjorda, som att barnsäkra ditt hem, göra några lätta graviditetsövningar eller helt enkelt bara njuta av att du känner dig energisk.

Tredje trimestern (28–42 veckor): Du är nästan där! Varva ner och vila när du kan. Se till att du har den babyutrustning du behöver, men överdriv inte – det kommer finnas tid att skaffa småsaker som saknas när du har blivit van vid din nya familjesituation.

Och nu finns det inte mer att säga än grattis igen för att du har påbörjat en ny och spännande resa! Vi finns här för dig varje steg på vägen.

Cookiemedgivande