Tidiga tecken på igångsatt förlossning

medDet finns inget visst förlopp för händelserna, men det finns några vanliga tecken på att förlossningsarbetet snart sätter igång. Det är inte alla som upplever dem, men om du gör det finns det en bra chans att du och ditt barn snart kommer att träffas för första gången.

"Kvällen innan förlossningsarbetet satte igång fick jag en enorm våg av energi och började städa som en galning. Mindre än 24 timmar senare träffade jag min Lola för första gången."

Sandra, mamma till Lola, 8 månader

Öppningsskede

Detta är när barnet lägger sig i läge i ditt bäcken och kan ske några få veckor eller timmar innan förlossningen. Barnet trycker då inte längre mot din diafragma och du kan andas lättare. Du kan också känna att du behöver kissa oftare.

Rosa flytning

Du kanske får en rosa eller blodblandad flytning. Det kan vara slemproppen som har lossnat från livmoderhalsen och kan inträffa upp till två veckor innan förlossningen startar.

Vattnet går

Till skillnad mot vad man ser på film upplever de flesta kvinnor inte en flod av vatten. Det kan kännas som en liten puff, eller som att vattnet sipprar fram. Oavsett bör du kontakta din läkare omedelbart om du misstänker att vattnet har gått.

Sammandragningar

Till en början kan sammandragningarna kännas som mensvärk som kommer och går med 20–30 minuters mellanrum. Värkarna blir gradvis starkare och när de inträffar med 3–5 minuters mellanrum är du i förlossningsfasen. För att tajma dina sammandragningar kan du skriva ner den exakta starttiden på varje värk (intervall) och hur länge varje värk varar (varaktighet).

Cookiemedgivande