Mata babisen: så vet du att det är dags att växla till mjölk

Mjölk är den i särklass viktigaste kosten för ett litet barn. Mjölken utgör en unik källa till protein, kalcium och D- och A-vitamin, som är viktiga för tillväxten och benstommen. Däremot kan du faktiskt ge ditt barn för mycket mjölk. Det kanfinnas barn som är allergiska eller som inte kan bryta ner mjölken ordentligt.

  • Mjölk är viktigt Så här gör du för att skapa rätt mjölkbalans. Barn under ett år ska aldrig serveras mjölk. Om du inte ammar, ge ditt barn mjölkersättning baserad på komjölk. I mjölkersättningen är de stora mjölkmolekylerna nedbrutna vilket gör dem enklare att bryta ner. Opastöriserad mjök kan provocera fram en reaktion hos barnets mag- tarmkanal och orsaka att barnet börjar förlora blod. (Efter ett års ålder har ett barn mycket lättare för att smälta mjölken). Dessutom finns det dokumenterade bevis för att barn som introduceras för mjölk på ett tidigt stadium kan få allergiska reaktioner senare i livet.

  • Håll tillbaka på det goda. En del småbarn dricker så mycket mjölk att de sen inte orkar äta vanlig, näringsrik kost. De fortsätter att växa men får inte i sig en balanserad kost. Barn mellan ett och tre år behöver cirka två till tre normalstora glas mjölk per dag. Mjölk innehåller bara en liten mängd järn, fiber, zink och andra viktiga mineraler som behövs för ditt barns utveckling.

  • Det är inte alla barn som tål mjölk. Vid en riktig mjölkallergi bildar kroppen antikroppar mot mjölken, och kan vara väldigt allvarligt. När ett barn har den här typen av allergi kan även en jätteliten mängd leda till symptom som kräkningar, diarré, kliande ansikte, mun eller kropp, svullna läppar och ögon, väsande läten och andningssvårigheter. Lyckligtvis är det väldigt ovanligt med så starka reaktioner, men om ditt barn får dem måste du se till att aldrig ge honom eller henne något som innehåller mjölk. Föräldrar till den här typen av barn blir experter på att läsa innehållsförteckningar. Många barn växer ifrån sin allergi, men om den inträder efter tre års ålder kan den mycket väl bli livslång.

  • Laktosintolerans är vanligare än allergi. Laktos är en sockerform som finns i mjölk, och kan vara svår att bryta ner. Besvären som uppträder vid laktosintolerans beror på hur stort mjölkintaget har varit. Många laktosintoleranta barn kan äta produkter som yoghurt och ost, även om de inte kan dricka vanlig mjölk. Under en kortare period kan det vara nödvändigt att byta till en sojabaserad dryck. Om ditt barn är laktosintolerant, konsultera en läkare för alternativ till mjölken.

  • Det är inte alla barn som tycker om mjölk. Om ditt barn vägrar att dricka mjölk och inte visar några tecken på allergi eller intolerans, kan du testa att smaksätta den med choklad, jordgubb, vanilj eller en annan favoritsmak. Om ditt barn inte vill eller kan dricka mjölk är det viktigt att du ersätter den med andra kalciumhaltiga produkter som apelsinjuice med kalcium, ost, youghurt, , mjukost, tofu och sardiner med ben. Ett kalciumsupplement kan bli nödvändigt beroende på hur väl ditt barn accepterar andra kalciumkällor.

  • Så kallade hälsodrycker som är gjorda på soja eller ris behöver inte nödvändigtvis vara näringsrika. Om du inte vill erbjuda ditt barn mjölk ska du se till så att ersättningen du väljer är berikad med kalcium och A- och D-vitamin. Isolerade fall av engelska sjukan, en kalciumbristsjukdom som nästan var försvunnen för några decennier sedan på grund av att dagens mjölk är vitaminberikad, har återigen rapporterats i fall där barnet har ersatt mjölken med en inadvekat dryck. Konsultera gärna en läkare så att du vet att du ger ditt barn bra produkter.

Har ni mjölk hemma? Vilken fetthalt? Fram tills nyligen rekommenderade barnläkare att barn mellan ett och två år skulle dricka fet mjölk och sedan gå över till lättmjölk efter två års ålder. Detta baserades på tron att behovet av fett för hjärnan och nervsystemet inte kan tillgodoses av mjölk med lägre fetthalt under det andra levnadsåret.

I en färsk skandinavisk studie följde man barn som fick skummjölk från spädbarnsålder till fem år och jämförde med barn i motsvarande ålder som endast drack fet mjölk. Det fanns inga skillnader i hjärnans och nervsystemets utveckling mellan grupperna.

Valet av mjölk kan också baseras på en familjehistorik med bland annat för högt kolesterol, hjärtattacker eller om ditt barn har svårt för att gå upp i vikt. Prata med en barnläkare för att ta reda på vilken mjölk som passar ditt barn bäst.

Cookiemedgivande