Äta ute: äta på restaurang med din bebis

När vårt barn var drygt ett år gammalt bestämde min fru och jag oss för att det var dags att gå hela familjen till en av våra favoritrestauranger som vi brukadebesöka innan vi fick barn. Personligen har jag inställningen att det bara är att ta med barnet och se vad som händer, men min fru var orolig för att vår dotter skulleskrika och vi skulle få skämmas enormt.

Bränt barn skyr elden Första gången vi var ute var, precis som min fru hade befarat, en katastrof. Allt som kunde gå fel hände. Det tog en och en halv månad innan vitog mod till oss och försökte igen. Och vi försökte, men vi hade en plan (se våra råd nedan). Både jag och min fru varnaturligtvis lite nervösa inför nästa äventyr med att äta middag ute. Mycket riktigt lyckades vår dotter slå ner ett vattenglasoch tog en stor tugga av en av de kritor som kyparen hade haft vänligheten att ge henne. Men på det stora hela visste vi att vår noggranna planering gav resultat närparet bredvid gav oss beröm för vårt väluppfostrade barn.

Välja vart man ska gå

  • Undvik platser med mycket folk och hög ljudvolym om du inte vet med dig att ditt barn älskar den typen av miljöer.

  • Ring till restaurangen i förväg och fråga om småbarn är välkomna och se till att restaurangen har tillräckligt med barnstolar.

  • Håll det enkelt. Vita dukar och vinglas i kristall är för bebisar som ett rött skynke för tjurar.

På restaurangen

  • Sitt nära utgången. Ni kanske snabbt måste ta ut ett upprört barn från restaurangen.

  • Om barnet ska äta med er, glöm inte barnets mat och några extra skedar, ifall en eller flera av dem hamnar på golvet.

  • Om barnet redan kan gå, låt det inte gå fram till andra bord om du inte är helt säker på att de som sitter där välkomnar besöket. Det kan vara gulligt för er men irriterande för andra. Vandrande och krypande barn är dessutom en fara för servitörer, då de kan snubbla över dem.

  • Om du har barnet i knät bör du vara mycket försiktig. Barn har ett medfött sjätte sinne när det gäller restauranger. De går på det som är varmast och vassast och det som blir allra kladdigast när det spills ut.

  • Restaurangpersonalen har oftast inte tid för att roa ditt barn. De har en massa annat att göra.

  • Bli inte generad om ni plötsligt måste gå därifrån. Barn blir trötta, får utbrott och blir sjuka.

  • Försök komma hem till barnets läggningstid. Det kan vara stressande nog att vara på ett nytt ställe.

Tänk efter vad som passar ert barn och anpassa planen därefter. Och slutligen: det enda sättet att lära sig hur ni kan göra det bättre är att vara modiga nog att provaatt gå ut för första gången.

Cookiemedgivande