Bada en nyfödd: så badar du en nyfödd med tvättsvamp

Det enklaste sättet att bada ditt spädbarn är med tvättlapp eller tvättsvamp, vilket är en varsam och skön upplevelse för ditt barn.

Rekommenderas av experter. De som vet säger att dagliga bad inte är nödvändiga då de kan torka ut barnets känsliga hud. Stänk. Tre gånger i veckan räcker tills ditt barn är 1 år gammalt.

Fem enkla steg till framgång

  1. Välj tid. Några föräldrar föredrar morgnar, då spädbarn ofta är alerta och fulla av energi. Andra föräldrar väljer kvällar som en del av en lugnande ritual inför läggdags.

  2. Samla ihop allt du behöver innan du börjar: rena kläder, en ren blöja, några tvättlappar, en stor handduk, en mild barntvål och en skål eller kopp varmt (inte hett) vatten. Känn på vattnet med din handled eller armbåge.

  3. Gör det mysigt för ditt barn. Se till att rummet är varmt innan du klär av ditt barn. Placera en varm och våt tvättlapp över de områden på ditt barns kropp som du inte tvättar just då så att han eller hon inte fryser.

  4. Börja uppifrån. Börja med ansikte och huvud och använd en tvättlapp utan tvål så att ditt barn inte får lödder i ögon eller mun. Var särskilt noga kring halsen och området under hakan. Det blir också överraskande smutsigt mellan fingrar och tår, under armarna och bakom öronen. Bada försiktigt kring navelstumpen och se till att hålla den torr. Om du råkar fukta stumpen kan du försiktigt badda den torr med en mjuk handduk. Bada blöjområdet sist och ge alltid stöd åt ditt barns huvud och hals!

  5. Skydd för läkning. Om din son har blivit omskuren ska du tvätta hans penis enbart med vatten tills såret har läkt (tar normalt 7–10 dagar efter operationen). Om han inte är omskuren tvättar du den på samma sätt som resten av kroppen.

  6. Avsluta.Avsluta med att torka ditt barn med en handduk, sätt på en ny blöja och pussa ditt barns rena, mjuka mage. Rent och klart!

Cookiemedgivande