Aktiviteter för nyfödda: Lek och ligga på mage

Din nya bebis kommunicerar med dig hela tiden genom att ge ifrån sig ljud, gurgla och le vid åsynen av ditt ansikteoch när bebisen hör din röst. Här är några sätt att göra lektiden tillsammans roligare.

Lek på golvet. Placera en färgglad leksak framför bebisen. Bebisen kommer inte att kunna gripa tag i leksaken ännu, men starka färger är kul att titta på. Leksaker med musik och ljus är också roliga, men kan också göra att bebisen blir överstimulerad. Bebisen är fortfarande mycket liten, så introducera nya saker långsamt och vänta på en reaktion.

Håll dig nära ansiktet. Vid det här laget kanske din bebis har börjat intressera sig för speglar. Fäst en okrossbar spegel på sängen så att bebisen kan spegla sig. Peka ut bebisens ögon, öron, näsa och mun när ni tillsammans tittar in i spegeln.

Sjung och gör rörelser. Klappa försiktigt med bebisens händer och sjung barnvisor. Din röst är det viktigaste ljudet som finns för din bebis och vad du än sjunger så låter det fantastiskt i bebisens öron.

Läsning. Välj böcker med mycket kontraster – dessa är enklare att se för bebisen.

Följ leksaken. Lägg bebisen på golvet och håll en leksak ungefär 25 cm ovanför huvudet för att hjälpa bebisen att lära sig fokusera med ögonen. Flytta leksaken långsamt från sida till sida och låt bebisen följa den med ögonen.

Din bebis kommer att utvecklas och nå nya utvecklingsstadier under tiden ni leker tillsammans. Ha så kul!

Cookiemedgivande