Pumpa på jobbet: att gå tillbaka till jobbet när du ammar

Kan du pumpa ut bröstmjölk när du är på jobbet? Många kvinnor vill kunna fortsätta att amma även efter att de har börjat jobba igen. Detta kan vara en liten utmaning men är absolut genomförbart. I Sverige har kvinnor faktiskt till och med laglig rätt att ta paus i arbetet för att amma eller pumpa ut mjölk! Se till att hitta ett lugnt och ostört hörn på kontoret där du kan pumpa ut mjölk. Det kan göra en enorm skillnad. Om du inte har tillgång till ett ostört utrymme, prata med din chef. Du har garanterat många kollegor som mer än gärna hjälper dig. Om din chef inte är positivt inställd till att hjälpa dig, berätta om alla fördelar amningen har: Flera studier har visat följande:

färre VAB-dagar, ökad nöjdhet hos den anställda och bättre uthållighet.

Praktiska tips:

Du kan förvara utpumpad bröstmjölk i rumstemperatur i upp till sex timmar eller i kylskåp i upp till tre dagar, eftersom den innehåller naturliga konserveringsmedel. Du kan även frysa ner bröstmjölk. Tina fryst bröstmjölk i rumstemperatur eller genom att hålla den under varmt, rinnande vatten. Upptinad bröstmjölk får inte frysas igen. Mjölk som har stått ett tag ska skakas varsamt så att fettet fördelas jämnt.

Du kan pumpa ut bröstmjölk på många olika sätt varv för hand, med en handpump eller med en elektrisk pump. Du får bäst resultat med en elektrisk bröstpump.

* Om du ammar regelbundet på kvällen och på morgonen underhåller du mjölkproduktionen och du och din bebis kan få en mysig stund tillsammans både på morgonen och kvällen. Det är mer effektivt att amma på kvällen än på dagen. Därför kanske du vill amma längre än din bebis egentligen behöver på kvällen, så att du stimulerar mjölkproduktionen.

Även om du inte tycker om tanken på att vara ifrån ditt barn kan kvinnor som lyckats pumpa ut bröstmjölk på jobbet intyga att det får dem att känna sig närmare sin bebis.

Cookiemedgivande