Varför vissa barn gråter mer

Det finns barn som rutinmässigt gråter innan minsta lilla utmaning. Varför verkar vissa barn vara med mer känslosamma än andra, och borde du hjälpa till?

Gener

Genetik och temperament verkar spela en viktig roll för att avgöra vilka barn som gråter mycket. De handlar ofta om nyfödda barn som lätt blir skrämda, som har svårt att anpassa sig till starkt ljus eller verkar vara väldigt känsliga för kläder och blöjor.

Det positiva: mer tårar, mer skratt

En annan sida av samma mynt ärr att ”känsliga barn” senare i livet ofta blir mer empatiska. De har lätt för att märka av och reagera på känslor, inte bara hos andra barn utan också hos djur. I sina sociala interaktioner med andra barn gråter de inte bara mer, de skrattar mer också.

Varför är de så känslosamma?

Istället för att uttrycka svaghet är tårar ett tecken på att ett litet barn är överväldigad rent känslomässigt. Eftersom barnet inte kan uttrycka intensiteten med ord kommer känslorna också till uttryck i tårar. I allmänhet är små och unga barn ganska förlåtande när en lekkamrat ibland gråter, det är ett större problem för föräldrarna som ibland (felaktigt) tolkar sitt barns tårar som bevis på deras misslyckande.

Hur kan du hjälpa till?

Det finns några saker du kan göra för att hjälpa ett känsligt barn att hantera stress.

  • Låt ditt barn gråta ut, särskilt när han eller hon redan är upprörd

    Kom ihåg att en explosion tårar är ett tecken på att ditt barn är känslomässigt överväldigat. Om du försöker be ditt barn sluta gråta blir hen bara ännu mer upprörd och gråter förmodligen ännu mer. Ge istället den tröst som behövs för att ditt barn ska kunna samla sina känslor.

  • Fokusera på det positiva, inte det negativa

    Om du säger till ditt barn att rutinupplevelser som läkarbesök eller tandläkarbesök ”inte kommer göra ont” eller ”inte kommer vara läskiga” kommer det förstärka ditt barns oro. Hen kommer förstås undra varför du skulle nämna smärta och obehag om det inte finns någon! Avtala istället ett besök hos tandläkaren för att titta på utrustningen, sitta i stolen och få barnets tänder räknade. På det sättet blir han eller hon mer avslappnad och samarbetsvillig när ni återvänder för själva undersökningen.

  • Kolla om du kanske förstärker gråtandet oavsiktligt

    Vissa barn gråter för att det tycks vara det enda sättet att få sina föräldrars eller vårdnadshavares fulla uppmärksamhet. Om du tror att det håller på att hända bör du vara noga med att ge ditt barn den extra uppmärksamhet när hen uppför sig bra.

  • Lär ditt barn alternativ till att gråta

    Ditt barn kommer till exempel ofta fokusera på känslorna i en situation: ”Hon är elak. Jag hatar henne!” Sånt har en tendens att förlänga gråtandet. Efter att ha uppmärksammat de intensiva känslorna – ”Jag kan se att du är väldigt arg på din syster” – hjälp ditt barn att fokusera på vad som ledde till problemet: ”Puttade hon dig?”

  • Prata om vad han eller hon kunde ha gjort förutom att brista ut i tårar

    (Vänta tills ditt barn lugnat sig först, så klart!) Du kanske måste komma med alternativ, som att prata om vad de är upprörda över, särskilt till en början. Spela lite rollspel så att barnet kan öva på nya strategier nästa gång hen är stressad.

Ditt barn kanske lätt blir upprörd, men du kommer snart inse att den ökade känsligheten också har sina positiva sidor och att dagarna kommer fyllas med skratt och empati för andra.

Cookiemedgivande