Uttal hos småbarn: hjälpa småbarn med korrekt uttal

För att kunna prata måste ditt barn kunna styra över sin mun, tunga, hals och lungor. Inte konstigt att det tar år att få allt att fungera ihop. Vissa ljud är svåra för barn i den här åldern, så var inte orolig. Var dock försiktig med kritik om ditt barn gör fel ibland.

~Här är några ljud som ofta är svåra för småbarn: ~

~ Två konsonanter bredvid varandra som "tv", "kl" och "tje" och "sje"-ljuden. ~ Skillnad mellan "r" och "l". Många svenska barn har problem med "r" upp till omkring 5-årsåldern. För vissa andra språkgrupper förblir "r" och "l" samma hela livet. ~* "V"-ljudet. Det är troligt att det dyker upp i ljudeffekter i lekar innan barnet använder det i ord. ~

~Stamning ~I den här åldern är det normalt för barnet att stamma – så ha tålamod. I den här tidiga åldern rör sig tankarna snabbare än munnen, så orden snubblar ut eller kommer i vägen för varandra. Du kan hjälpa till genom att lugna barnet och gissa vad hon eller han menar. Om barnet fortfarande stammar eller snubblar över orden när hon eller han börjar förskoleklass bör du rådgöra med din BVC-sköterska.

Cookiemedgivande