Trotsåldern

En dag är din bebis söt och bedårande, nästa dag har hen blivit en trotsig, utbrottsbenägen orkan som drar in i hemmet. Visst, det är utmanande och frustrerande, men vare sig du vill tro det eller inte så är trotsåldern fullt normal.

Varför trots och inte glädje?

Föreställ dig att du plötsligt går igenom en omfattande utvecklingsspurt som ger dig förmågan att kommunicera, tänka och röra dig på ett sätt som aldrig tidigare kunnat. Samla ihop de nya känslorna i en liten kropp, tillsätt en nypa frustration och gör dig redo för raserianfall och humörsvängningar!

Hur man behåller perspektivet

Det är viktigt att komma ihåg att inte ta åt sig personligt. Ditt barn är bara frustrerat. Hjälp hen känna sig mer självständig genom att försöka följande:

  • Uppmuntra utforskning Låt ditt barn njuta av sin nyfikenhet genom att låta hen utforska så mycket som möjligt på ett säkert sätt. Om något inte är säkert, säg nej. Ditt barn kommer så småningom lära sig vad som är godtagbart och inte.

  • Ge beröm Stärk ditt barns självkänsla genom berätta för ditt barn att hen gjort något bra. Om ditt barn leker lugnt och fint med en vän, eller slutför en uppgift (som att byta om till pyjamas), berätta för ditt barn om hur glad och stolt du är.

  • Var konsekvent Låt inte raseriutbrott eller dåligt humör påverka dina beslut. Som med alla andra utvecklingsfaser kommer även den här fasen passera – ditt barn kommer växa ut ur det så småningom.

Cookiemedgivande