Tandvård för barn

Tandhälsa är viktigt både för den allmänna hälsan och för utseendet i barndomen och under hela livet. Förebyggande tandvård är så bra nu för tiden att våra barn kan se fram emot rena och friska tänder hela sina liv. Nu för tiden vet vi så mycket om att göra tandvård till en behaglig upplevelse att våra barn egentligen inte har någon orsak att oroa sig när det är dags att gå till tandläkaren. Här följer några tips på vad du kan göra för att säkra att ditt barn får rätt vård och utvecklar en inställning som garanterar ett strålande leende resten av livet.

Välj en barnvänlig tandläkare. Det finns barntandläkare som vidareutbildar och intresserar sig för barns tandproblem. Om det inte finns någon barntandläkare där du bor, leta efter en tandläkare vars väntrum, personal och barnkännedom visar att det kommer att bli en bra upplevelse. Din läkare kan ge dig förslag.

Gå dit i god tid. Ta med ditt barn i god tid före bokad tid för att lära känna stället.

Fundera på din egen inställning till tandläkaren. Många föräldrar har minnen av dåliga upplevelser hos tandläkaren och kan ge outtalade negativa budskap om tandläkarstolen. Den förälder som är mest positiv bör vara den som tar barnet till tandläkaren.

Respektera mjölktänderna. Även om ditt barn kommer att tappa sina första tänder är det viktigt att ta hand om dem, inklusive fyllningar, beläggningar och utdragning av döda tänder, för att se till att underliggande tänder och käken växer och mår bra. Var beredd på förslag om vård som inte fanns när du var liten. Fråga om fluorsköljning.

Här är några saker som du kan göra hemma mellan tandläkarbesöken för glada och friska tänder:

  • Lär ditt barn att borsta tänderna två gånger om dagen. Bra tider är efter frukost och innan läggdags. Håll uppsikt över tandborstningen på kvällen för barn under 7 år, och både morgon och kväll för barn under 4 år.

  • Använd en mjuk tandborste. Hårda tandborstar skrapar tandköttet och kan gynna bakterier. Byt tandborste var tredje till sjätte månad, eller tidigare vid behov.

  • Placera en timer i badrummet. Ställ in den på två till tre minuter. Det är så lång tid det tar att få tänderna ordentligt rena.

  • Kontrollera fluorhalten. Prata med din läkare om fluortillskott. Sort och mängd beror på fluorhalten i kranvattnet. Anta inte att det är onödigt om ditt barn dricker flaskvatten med fluor – det kan vara otillräckligt.

  • Undvik födoämnen som fastnar på tänderna. Vissa typer av gummigodis eller mjuka karameller består huvudsakligen av socker och fastnar på tänderna.

Med bra tandvård hemma och hos tandläkaren – och rätt mängd fluor – kan ditt barn växa upp med ett glänsande vitt leende.

Cookiemedgivande