Småbarnssäng: att gå vidare till en säng för stora pojkar/flickor

När ditt barn är ungefär två år gammal kommer hen förmodligen vara redo på att gå vidare till en säng för ”stora pojkar och flickor”. Det kommer antagligen vara ett av de första stora stegen mot självständighet – bli inte förvånad om du ser lite bländande stolthet i dina barns små ögon.

Vid den här tidpunkten kan ditt barn vara tillräckligt lång för att ligga med benen över kanten på en spjälsäng. Förändring är bra för både barnets utveckling och säkerhet – att dingla med fötterna utanför spjälsängen är inte det säkraste man kan göra.

Att flytta till en större säng är ett enormt stort steg för ett barn, och det finns definitivt några saker att tänka på innan man gör det. Kom ihåg: utan spjälsäng har ditt barn full åtkomst till sitt rum och resten av huset på ett sätt som hen inte hade tidigare. Det skulle göra alla lite extra nyfikna!

Innan beslutet om det stora steget till en riktig säng tas bör ni tänka över följande osäkerhetsmoment.

Undvik sömniga risker

Sömniga (eller busiga) barn kan hamna i trubbel om de utan tillsyn går runt i huset på natten. För att undvika potentiella problem, sätt en klocka på ditt barns dörr så att du hör när dörren öppnas.

Lägg undan alla leksaker

Ditt barn behöver inte lämna rummet för att hamna i trubbel – lockbeten finns förmodligen inom en armlängds avstånd. Se till att du lagt undan leksaker eller föremål som kan gå sönder eller utgöra en risk för kvävning innan du nattat ditt barn, annars kan de få tag i dem under natten. Rensa också golvet från allt som ditt barn – eller du, för den delen – kan snubbla på, om någon av er går runt i mörkret.

Placera sängen på rätt sätt

En barnsäng är mycket närmare marken än en spjälsäng. Trots den låga höjden är det inte en dålig idé att vaddera området runt ditt barns nya säng, kanske med en matta? Placera också sängen på behörigt avstånd från fönstret för att undvika vinddrag, linorna från persiennen eller gardinen.

När säkerhetsåtgärderna väl är på plats är det dags för det stora steget! Det är definitivt en milstolpe i ditt barns liv och något ni alla kan prata om och planera tillsammans.

Cookiemedgivande