Separationsrädsla mellan förälder och barn

Så hjälper du ditt barn Kom ihåg att separationsångesten oftast inträder när barnet samtidigt upplever en annan förändring i tillvaron som att sova i en ny säng eller måste anpassa sig till ett nytt småsyskon.

  • Låt ditt barn dela med sig av sina känslor. Små barn har inte nödvändigtvis den verbala förmågan att uttrycka vad de känner. Låt istället ditt barn rita eller leka fram sina känslor.

  • Observera ditt barn. Lägg märke till när den intensiva reaktionen kommer. Ditt barns reaktioner kan hjälpa dig att hjälpa ditt barn vid separationsångest. Många barn har inga som helst problem att säga hejdå efter en rolig lek eller händelse. För andra är det en slitsam separation. Genom att i förväg veta hur ditt barn kommer att reagera, har du större möjlighet att lindra situationen.

  • Lämna fort. Om du anlitar en barnvakt för första gången ska du se till att göra ert avsked så kort som möjligt och se till att ditt barn hör att du säger hejdå. Då vet ditt barn att du har gått och kan istället ägna sig åt att bekanta sig med barnvakten.

Första skoldagen En annan enorm förändring i ett barns liv är när det är dags att börja skolan. Ta reda på hur du kan underlätta i barnets förändrade tillvaro. Stäm träff med barnets framtida klasskamrater, och besök skolan innan terminen börjar för att låta barnet bekanta sig lite med sin nya miljö. Många föräldrar är med sitt barn i skolan under de första dagarna. Hjälp till självhjälp

  • Red ut dina egna känslor. Om ditt barn ivrigt lämnar din trygga famn och springer in till sina klasskompisar så fort ni satt foten på skolan, kanske du undrar ”Men vänta lite här nu. Var det så enkelt att lämna mig?” Det här är en fullt normal och mänsklig reaktion, men inte desto mindre är det viktigt att fundera på om förälderns separationsångest kanske eldar på barnets?

  • Utveckla en ritual. Detta kan vara så enkelt som att ni vinkar hejdå och slänger pussar till varandra. Ett annat tips är att du och ditt barn planerar in en rolig sak ni ska hitta på tillsammans när skolan är slut för dagen.

Och kom ihåg: Det är inte lätt att vara barnoch förälder!

Cookiemedgivande