Så lär du barnen hyfs

När våra barn var små tänkte vi inte så mycket på hur de betedde sig. När de var bebisar var det bara gulligt när de rapade och när de lärde sig att prata tyckte vi att deras något rättframma sätt att uttrycka sig var underbart. Men när ditt barn börjar förskolan och börjar leka med andraoch gå påfödelsedagskalas blir beteendet ännu viktigare. Barn som inte lär sig att visa respekt, uppföra sig bra och sig hur de ska bete sig mot andra kan få problem både med barn och vuxna och kan få fortsatta problem upp i vuxenåren. Tyvärr är det inte helt enkelt att lära ett litet barn att uppföra sig. Om ett barn kunde rita en bild av universum skulle de sätta sig själva i mitten. De är inte speciellt intresserade av andras behov. De goda nyheterna är att du förmodligen redan har börjat att lära ditt barn hur han eller hon ska bete sig. När ditt lilla barn ville ha mer mat lärde du honom eller henne att säga ”tack.” Och när ditt förskolebarn får en present säger du bergis ”Vad säger man?" Även om ”tack” är en bra början, är det bara toppen av isberget. Ditt lilla barn har mycket mer än så att lära sig. Ditt barn behöver lära sig hur man uppför sig i många olika situationer. Här kommer några bra tips:

  • Lägg ribban lågt. En treåring behöver först lära sig tack och sedan ursäkta mig. Försök dig inte på telefonvett eller tackkort.

  • Ge ditt barn bra strategier. I samma sekund som du lyfter telefonluren kommer ditt barn att få ett akut behov av att prata med dig. Detta är ofrånkomligt, men du kan lära ditt barn att säga ”ursäkta mig” eller krama din arm lätt. När ditt barn blir äldre kan du förklara skillnaden mellan en bra och en dålig ursäkt för att avbryta dig. Att barnet vill ha något att äta är inte en bra ursäkt. Det är däremot en eldsvåda i köket. Reagera omedelbart om ditt barn använder sig av en av de här strategierna. Om du ignorerar ditt barn när han eller hon gör som du har bett om, kanske han/hon tänker att det är bättre att skrika.

  • Prata som du vill att ditt barn ska prata. Använd snälla, tack och ursäkta mig till alla som du kommer i kontakt med, inklusive ditt barn. Om du inte säger ”snälla” när du ber ditt barn att plocka upp sina leksaker eller hoppar över ”tack” när din äkta hälft ger dig en Alla hjärtans dag-present underminerar du allt du har kämpat för att lära ditt barn.

  • Var hjälpsam. Håll upp dörren för andra och hjälp en äldre person över gatan. Skrik inte på ”dåliga” bilförare. Då får du garanterat motsatt effekt.

  • Var konsekvent. Ett bra beteende ska vara konsekvent i alla situationer. Ett bra beteende ska ingå i vardagsrutinen.

  • Skippa föreläsningarna. Allt för många föräldrar ger sig in i diskussioner som: ”Sluta skrika. Hur många gånger har jag sagt åt dig att tala tystare?” Korta, tydliga meningar som ”tala med små bokstäver tack”, är mycket mer effektiva. Och det samma gäller för ditt barns beteende. Om dit barn börjar äta med händerna behöver du inte ge honom eller henne en lång föreläsning om varför man inte ska göra det. Nöj dig med att räcka över gaffeln.

  • Fler morötter, färre pinnar. Ett förskolebarn vill förtvivlat gärna göra rätt, även om han eller hon inte alltid vet hur. Och barn älskar komplimanger! Snåla inte med berömmet när ditt barn gör något bra. Och var specifik: ”Så fint du sade till din lillebror när du bad om ursäkt för att du råkade tappa en legobit på hans tå."

  • Respektera ditt barn. Om ditt barn uppför sig oförskämt ska du ta honom eller henne åt sidan och diskutera det i enrum. Kritisera aldrig ditt barn framför andra eftersom han eller hon kan svara med att vara ännu mer oförskämd vid ett annat tillfälle bara för att hämnas på dig.

  • Få barnet att förstå konsekvenserna av sitt handlande. Ju äldre ditt barn blir desto viktigare är det att han eller hon lär sig att uppföra sig. Om ditt barn beordrar dig att hämta nallen som glömts kvar i vardagsrummet ska du helt sonika meddela att det kan ditt barn klara av lika bra själv. Och om du inte får ett tack när du har hällt upp ny mjölk i glaset, ta bort glaset tills tacket kommer.

Och ställ rimliga krav. Den bistra verkligheten är att det tar många år att lära sig att uppföra sig väl. Under tiden måste du vara beredd på att du kanske måste påminna ditt barn hundratals gånger varje dag innan meddelandet verkligen sjunker in.

Cookiemedgivande