Motoriska färdigheter hos bebisar

Barnets händer blir bättre och bättre på att utföra alla typer av uppgifter under de här dagarna. Ögonen och händerna lär sig också att samarbeta, vilket gör att barnet så småningom kan göra många fantastiska saker. Just nu rör sig också den andra handen när den ena är upptagen.Denna speglingseffekt försvinner allteftersom nervsystemet utvecklas.

Motoriska färdigheter och höger- eller vänsterhänthet Barnet använder förmodligen båda händerna i mer eller mindre samma utsträckning, men snart börjar det visa sig om det är höger- eller vänsterhänt. Observera om det hellre använder den enahanden när det äter eller ritar – troligen är det den hand som blir den dominerande i ett senare skede. (Även den ena foten blir dominerande, så försök titta efter vilken barnetanvänder när det sparkar på en boll.)

Hjälp med utvecklingen Du kan hjälpa barnet med utvecklingen av de finmotoriska färdigheterna på följande sätt:

  • Låt barnet vara med när det ska kläs på. Börja att dra upp dragkedjan på kläderna och låt barnet dra upp det den sista biten. Låt barnet öva på att knäppa knappar. Även om det är en svår utmaning kommer du definitivt att se framsteg.

  • Lägg upp en hel uppsättning bestick framför barnet. Vid det här laget bör det kunna hantera en sked och förmodligen också en gaffel. Kniven är fortfarande svår, men om du låter barnet prova en kniv som är särskilt utformad för barn på mjuk mat kommer det snart att lära sig.

  • Lek med vatten Ge barnet möjligheten att öva på att hälla i badkaret eller diskhon. När det väl blir bättre på att hälla vätska från en kopp eller kanna till en annan kan du låta det prova vid matbordet (använd små behållare i början).

  • Låt kreativiteten flöda. Barnets ökade fingerfärdighet blir som mest uppenbar när det ritar eller färglägger med kritor och pennor (under din övervakning, förstås). Se hur barnet kämpar för att hålla i en krita och få den spetsiga delen nedåt. Först använder det hela handleden och senare fingrarna. (När barnet är fem år klarar det av "trefingersgreppet"). Det odefinierade klottret börjar förmodligen bli till cirklar. Snart ser man hur en person kommer fram i de runda formerna. Det kan se ut mer som ett grodyngel i början, men det gör det inte mindre fantastiskt! Ge barnet linjer och former att rita av. Just nu kanske det bara klarar av att göra de horisontella och vertikala linjerna, men en fascinerande process inleds: barnet lär sig att sätta idéer på papper.

Cookiemedgivande