Hur man lär barn att uppföra sig

Att lära barn sitt barn uppföra sig är inte lätt. Om småbarn hade ritat en bild av vårt universum hade de satt sig själva i centrum. De är inte särskilt intresserade av någon annans behov.

Den goda nyheten är att du förmodligen redan börjat lära ut hur man uppför sig. När ditt barn vill ha mer ärtor (eller vitt ris) sa du kanske att de skulle avsluta med att säga ”tack”? Och när ditt lilla barn fått en present uppmuntrar du kanske till respons genom att fråga: ”Vad säger man till farfar?”

Även om ”tack” och ”varsågod” är en bra början, så är det tyvärr bara en början. Ditt barn har mycket mer att lära sig. Om man ska lära sitt barn att uppföra sig handlar det generellt sett om ett gott beteende i olika situationer. Följande tips kan hjälpa:

  • Börja enkelt

För treåringar kommer ”tack” och ”varsågod” först, ”ursäkta” och ”förlåt” efter.

  • Ge dem några strategier

Så fort du svarar i telefonen eller inleder en konversation med någon kommer ditt barn plötsligt känna ett behov, som de inte kan kontrollera, av att prata med dig. Även om det är omöjligt att ändra på det, kan du lära ditt barn att artigt säga ”ursäkta” eller göra en signal i din handflata istället för att skrika. När hen blir äldre kan du förklara skillnaden mellan goda och dåliga skäl till att avbryta ens förälders samtal. Att man vill ha ett mellanmål är ett dåligt skäl, att det brinner i köket är ett bra skäl. Om ditt barn använder en gemensamt överenskommen strategi för att få din uppmärksamhet, svara omedelbart. Att ignorera ditt barn när hen försiktigt klämmer din hand skickar en signal som säger: Det är bättre att skrika för att få uppmärksamhet.

  • Prata som man ska

Använd ”tack”, ”varsågod” och ”ursäkta” med dina barn och andra du kommer i kontakt med. Om du inte säger ”tack” när du ber ditt barn plocka upp deras leksaker, eller om du inte säger tack när någon ger dig en present, motverkar du det du kämpat så hårt för att lära ditt barn.

  • Gör som man ska

Uppvisa ett artigt beteende: hålla upp dörren för personer bakom dig eller hjälpa en gammal man gå över gatan. Att skrika på den dåliga bilisten som bröt mot trafikreglerna har motsatt effekt.

  • Var konsekvent

Gott uppförande och beteende ska inte bara vara en teater när ni har sällskap eller äter ute, det måste vara en del av er vardagsrutin.

  • Hoppa över föreläsningarna

Korta, koncisa meningar som ”inomhusrösten, tack” är mest effektiva. Detsamma gäller beteende. Om ditt barn äter med händerna, räck ditt barn en gaffel istället för att hålla en föreläsning om bestickens historia.

  • Fler morötter ger bättre effekt

Små barn vill verkligen göra det rätta, även om de inte alltid är så säkra på vad det är. Och de älskar komplimanger! När ditt barn beter sig på ett bra sätt, ge mängder med beröm, och var specifik: ”Jag är väldigt stolt över dig för att du sa förlåt till din lillebror när du tappade ett block på hans tå.”

  • Respektera ditt barn

Om ditt barn beter sig oförskämt, ta ändå deras parti och diskutera det sedan privat efteråt. Att kritisera ditt barn framför andra människor kommer kännas skamfullt. Det kan också få dem att bli ännu mer oförskämda, som en revansch mot dig.

  • Bestämma och tillämpa konsekvenser

I takt med att ditt barn blir äldre kommer det goda uppförandet komma som ett brev på posten. Om han eller hon kräver att du går till vardagsrummet och hämtar gosedjuret som glömdes kvar där, bör du säga att åt ditt barn att de tyvärr måste hämta det själv.

Slutligen, tänk på att ha rimliga förväntningar. I verkligheten kommer lärandeprocess bakom ett gott beteende ta många år. Under tiden måste du vara beredd och påminna ditt barn flera gånger om dagen, innan det du sagt verkligen sjunkit in.

Cookiemedgivande