Har bebisen slagit ut en tand?

Ungefär 1/3 av alla småbarn får tandrelaterade problem i åldern 18-40 månader. Det här kan du göra när de små vita börjar göra sig påminda.

TKO. Om en babytand slås ut helt och hållet är chansen liten att tandläkaren kan reparera skadan. Permanenta tänder kan å andra sidan sättas fast igen inom 2 timmar efter att skadan skedde.

Åtgärder. Vid alla tandolycksfall, tryck bestämt och konstant mot hålet. Besök tandläkare eller akutmottagning om blödningen inte avtar efter 10 minuter. Ge barnet paracetamol (Alvedon) när blödningen avtagit för smärtlindring.

Delvist avslagna tänder. Besök tandläkare direkt om tanden delvis sticker ut ur tandköttet, om tanden verkar spräckt eller om en del av tandköttet sticker ut. Om tanden endast rört lite på sig kommer barnet antagligen att trycka tanden på plats med tungan. Om tanden har tryckts upp i tandköttet (intruderad) men inte har skadats eller blöder, vänta till dagen efter med att besöka tandläkaren.

Utdragning. Olycksdrabbade bebiständer växlar ofta färg under efterkommande veckor. Detta innebär att tandens insida har dött och att tanden kanske måste dras ut.

Tandköttsproblem. Om barnet har skurit sig i eller skadat tandköttet eller läpparna, tryck på området med en liten påse is eller liknande. Om skärsåret är större än 6 mm eller över läppgränsen bör du uppsöka läkarvård. Läkaren kan se till att allt läker som det ska. Få inte panik om barnet skär sig på tungan och blöder mycket. Tungan har god blodcirkulation och läker vanligtvis av sig själv även om det kan vara obehagligt att se mycket blod.

Motverka karies. Bebiständer behöver tas om hand, även om de inte är permanenta. Skadade bebiständer kan hindra de permanenta tänderna under tandköttet att utvecklas som de ska och kan göra att de kommer upp senare.

TIPS: Boka en tandläkartid innan bebisen börjar få spring i benen. Barnläkare och tandläkare rekommenderar att första besöket sker innan bebisen fyller 1 år.

Cookiemedgivande