Bitande småbarn: så får du ditt barn att sluta bitas

Barn mellan 18 månader och 3 år har en tendens att bitas. De flesta bitreflexer speglar ett småbarns känslor men även barnets begränsade språkförråd. En femåring kan mycket väl få för sig att säga: ”Rör inte den. Den är min!”. En treåring uttrycker samma sak, fast med tänderna.

Därför bits ett barn.

Barn som bits är ett känsligt ämne för en förälder. Det känns så primitivt och ouppfostrat, och många föräldrar oroar sig för att något är fel på barnet. Det finns inget som skapar ett utanförskap fortare än när barn bits. Ibland bits barn när de är uppspelta eller glada. I den här åldern har ett barn inget konsekvenstänkande. Faktum är att när ett barn biter ett annat, är barnet som bits ofta precis lika överraskat och upprört som det barn som blivit bitet.

Hur du kan hjälpa ett barn som bits

Prata direkt med ditt barn om han eller hon har bitit någon annan. Småbarn behöver tydlig och direkt feedback. Undvik vaga förmaningar som "Var snäll mot din syster,”. Ett litet barn har nämligen svårt för att se kopplingen mellan den typen av förmaning och själva bitandet.

Testa det här istället: "Nej! Vi kan bita i äpplen eller smörgåsar, men aldrig människor!"

Och vad du än gör, bit inte tillbaka. Då lär du bara ditt barn att bitandet är ett acceptabelt beteende. Ditt barn förstår inte varför du som förälder beter dig som du gör, och blir förmodligen mest rädd.

Citat från Toddlers and Preschoolers by Lawrence Kutner, Ph.D. (Avon, 1994).

Cookiemedgivande