Beteende och utveckling hos en treåring

Treåringar är fascinerande varelser. Fantasi, uppfinningsrikedom och deras försök att verkligen ta kontroll över sina liv gör dem till väldigt speciella varelser.

Låtsaslek

Att låtsas är nu ett sätt att leva, där varje föremål, person och händelse troligtvis kommer förvandlas till något annat underbart.

Din treåring hittar nu på små berättelser för att förklara händelserna i sitt liv och har upptäckt hur viktiga ord är för att få saker att hända.

Låtsasvänner, som helt och hållet följer ditt barns vilja, är mycket vanliga och nyttiga inslag i hushållet. Ge dem inte för mycket uppmärksamhet eftersom de försvinner eller får alltför stor betydelse om man som vuxen försöker kontrollera dem för mycket.

Din treåring har ännu inte riktigt lärt sig ljuga, men hen kan kreativt rekonstruera verkligheten så att den matchar hur ditt barn skulle vilja att saker och ting borde vara. Ditt barn tror att ord kan skapa en verklighet som de själva hellre skulle föredra, och att verkligheten verkligen kan förnekas.

Att leka med andra

Lek i den här åldern bör handla om samarbete och interaktion. Att ge din treåring möjligheten till att själv leka med andra barn och lösa konflikter sinsemellan dem är kanske den viktigaste delen av det stöd du som förälder ger i denna ålder.

Rutinernas roll

Treåringar är beroende av förutsägbarhet. Det är en del av deras försök att förstå och kontrollera sin värld. Om alla dagar är olik, kommer du antagligen få ett mycket irriterat och gnälligt barn. Genom att hålla er till en bestämt dagsschema kommer ditt barn att bli trygg med att veta vad som kommer komma härnäst – det ger ditt barn i sin tur en känsla av kontroll.

Treåringar anammar ritualer för att skapa en känsla av likhet och kontroll över sin värld. Respektera ditt barns rutiner, förutsatt att de inte är i vägen på ett mycket allvarligt sätt.

Underbara ord

Att lyssna på din treåring prata är underbart. Det är en fantastisk berättelse, skapad ur erfarenhet och fantasi, som förgylls med fakta och kommentarer. Ett barn i den här åldern stoppas aldrig på grund av ett bristande ordförråd. Låtsasord dyker regelbundet upp, det kan få dig att se världen med andra ögon. Vattenfontäner blir kanske till ”kraschvatten” och en stationsvagn kan t.ex. kallas för ”lådbil”. Njut av de underhållande ”misstagen” – snart kommer deras ordförråd växa och de påhittade orden försvinna.

Låt din treåring öva på att sätta ihop ord och återberätta händelser. Treåringar förstår inte metaforer, ordskämt eller vitsar, så var försiktig med det eftersom de kan leda till att de föreställer sig skrämmande saker. Att säga att någon kokade av ilska, att datorn kraschade eller att något gick utför, ger en treåring konstiga bilder i huvudet. Var uppmärksam på förbryllade utseenden och förklara saker tydlgit för ditt barn. Det hjälper att läsa lite mer komplexa böcker i den ålder. Leta efter böcker med korta meningar som består av massor av handlingsverb, adjektiv och substantiv, associerade med lämpliga bilder och en tydlig historia.

Att disciplinera din treåring

Disciplin innebär att man tydligt kopplar ihop dåligt beteende med dess påföljande konsekvenser, som t.ex. att låta ett barn städa upp en röra som hen orsakat, eller att ta bort en leksak som används till fel sak.

Om din treåring gör något fel är det viktigt att du hanterar det direkt – du kanske kommer ihåg det senare, men det kommer inte barnen att göra.

Njut framförallt av allt det magiska siffran 3 och låt dig förundras över det hårda arbete som krävs för att skapa ordning i världen.

Cookiemedgivande