Besegra rädsla: hantera oro hos barn

De flesta barns rädslor är förutsägbara och är till för att hålla dem säkra. Många barn i den här åldern är rädda för höga ljud, stora folksamlingar, nya människor och till och med saker som är helt ofarliga för en vuxen, som ett minizoo.

Respektera ditt barns känslor. Uppmuntra ditt barn att prova nya saker för att se reaktionen på nya upplevelser och följa hans eller hennes exempel. Var i närheten hela tiden. Till exempel, om du ser någon som går med sin hund kan du fråga ägaren om det är säkert att klappa hunden. Ta sedan ditt barn i handen och visa hur han eller hon ska närma sig djuret. Om ditt barn är ovilligt ska ni gå undan. Att tvinga ditt barn att möta en okänd situation innan han eller hon är redo för det ökar ditt barns försiktighet och skadar hans eller hennes tillit till dig.

Barn lär sig inte när de är rädda. När ditt barn är avslappnat och fri från påtryckningar kommer ditt barn att se hur du reagerar på en obekant situation och, så småningom, göra som du. Visa din egen entusiasm och främja ditt barns framsteg. Ge ditt barn att bedöma varje ny situation och var där för att visa vägen.

Cookiemedgivande