Barnutveckling: raseriutbrott

Det skulle ändå hända förr eller senare. Ena dagen är din lilla bebis en ljuvlig sötnos för att nästa dag skrika och bråka om det mesta. Hur frustrerande och utmanande detta än kan vara kan vi lugna dig med att detta är fullständigt normalt.

Den underbara 2-årsåldern? Tänk dig att du har genomgått en totalförändring och helt plötsligt kan kommunicera, tänka och röra dig som aldrig förr. Koka sedan ner alla de här känslorna i en liten barnkropp och tillsätt en stor portion frustration, så vet du vad du har att vänta dig.

Viktigt med rätt perspektiv. Det viktigaste att tänka på under den här fasen är att du inte ska ta det personligt. Ditt barn är helt enkelt frustrerat. Hjälp ditt barn till ökad självständighet genom att testa följande:

  • Uppmuntra ditt barn att utforska. Låt ditt barn stilla sin nyfikenhet genom att göra utforskningar på egen hand (under uppsikt så klart!) Om han eller hon ger sig in på osäker mark ska du säga nej. Förr eller senare lär ditt barn sig vad man får och inte får göra.

  • Ge mycket beröm. Öka ditt barns självförtroende genom att berätta när han eller hon har gjort något bra. Om han eller hon leker fint med sina vänner eller hjälper till (som exempelvis att sätta på sig pyjamas), berätta för ditt barn att du är glad och stolt.

  • Var konsekvent. Låt inte ett utbrott eller allmän tjurighet rubba dig för mycket. Precis som med alla andra faser kommer ditt barn även att växa ur denna.

Cookiemedgivande