Barnmilstolpar: utveckla självständighet

När ditt barn har fyllt ett år kommer du att upptäcka att hon/han börjar hävda sin egen självständighet allt mer. Här är några tecken på att ditt barn är redo att börja ta hand om sig själv.

Första milstolpen: Att äta själv. Vid 15 månader brukar barnet visa tecken på att själv vilja stoppa in maten i munnen. Vid 18 månader är ditt barn kapabelt att hantera skeden på egen hand (och dessutom se till att det mesta av maten faktiskt hamnar i munnen). Se till att ha många servetter till hands. Det kan bli en kladdig historia! Så kan du hjälpa till. Investera i gummiklädda skedar så att ditt barn inte riskerar att skada sig i munnen. Använd tallrikar som tål att trilla ner fler än en gång från barnstolen.

Andra milstolpen: De första stapplande stegen. Många barn tar sina första stapplande steg när de är i ettårsåldern. Tecken på att ditt barn är redo att börja gå är när han eller hon rullar runt, smiter iväg och klättrar på stolar med händerna. Så kan du hjälpa till. Låt ditt barn ligga mycket på mage. För att lära sig att gå behöver ett barn ha starka ryggmuskler vilket din bebis utvecklar när han/hon ligger på mage och lyfter huvudet.

Tredje milstolpen: Att borsta tänderna. Även om ditt barn inte är helt redo att börja borsta tänderna själv förrän i 10-årsåldern, kan du låta honom eller henne öva sig på att borsta tänderna själv. Så kan du hjälpa till. De flesta tandläkare uppmuntrar föräldrarna att låta sina barn börja med att borsta tänderna själva, och att föräldrarna avslutar.

Det är väldigt spännande att se på när ditt barn når den ena milstolpen efter den andra, så länge det sker i barnets egen takt. Din uppgift? Att stötta ditt barn och visa vägen.

Cookiemedgivande