Att hantera ångest och rädsla hos barn

De flesta småbarns rädslor är förutsägbara och har till syfte att skydda dem. Många barn i den här åldern är rädda för höga ljud, stora folkmassor, nya människor och till och med saker som för en vuxen framstår som helt ofarliga: en djurpark.

Respektera ditt barns känslor

Du känner ditt barn bäst, uppmuntra till att pröva nya saker i den takt du tycker är lämplig. Du kan visa respekt för ditt barns känslor genom att vara uppmärksam på hur ditt barn reagerar på nya upplevelser och bete dig på det sätt som passar bäst för ditt barn. Håll dig nära hela tiden. Om du till exempel ser någon som är ute och går med sin hund, fråga ägaren först om det är säkert att klappa hunden. Ta sedan ditt barns ena hand i din och visa hur man närmar sig ett djur. Om ditt barn är motsträvigt, dra er tillbaka. Kanske känner sig hen redo nästa gång. Att tvinga barnet möta en okänd situation innan de är redo kommer förmodligen inte minska ångesten eller rädslan, snarare öka försiktigheten. Återigen känner du ditt barn bäst, men kom ihåg att små barns rädsla vanligtvis inte är långvarig – du behöver alltså inte oroa dig, ditt barn kommer inte för alltid vara rädd för hundar, lastbilar eller vad det nu än kan vara.

Barn lär sig inte när de är rädda

När det är avslappnat och fritt från påtryckningar kommer ditt barn se hur du reagerar på en märklig situation och så småningom göra som du gjorde. Visa din egna entusiasm och stötta ditt barns utveckling. Att låta barnet få lite extra tid på sig för att kunna få en överblick över varje ny situation, och att du finns där bredvid på vägen, skapar en säker miljö för din småtting.

Cookiemedgivande