Grattis på treårsdagen!

Ditt barns treårsdag är en av de första födelsedagarna som ditt barn verkligen förstår. Det är värt att prata om den på förhand för att på så vis bygga upp lite spänning tillsammans. Även om det är stort att klara ytterligare ett år tillsammans borde det inte innebära en massa stress för dig. Här är några idéer på hur du kan planera en underbar treårsdag för ditt barn utan att ta kol på dig själv.

Presentkalas

Det kan vara svårt att inte gå för långt när det kommer till presenter – det finns ju så många häftiga och söta saker att köpa – så borde du bara göra det som känns rätt för dig, för alla familjer är olika. Här är några förslag om du vill begränsa antalet presenter en aning.

Något som rör sig: Det kan vara en liten sparkcykel, en trehjuling eller en tvåhjulig springcykel. Och en hjälm till det, förstås. En sådan liten cykel förbereder ditt barn på stunden då de ska lära sig cykla. Dessutom förbättrar den ditt barns motorik ytterligare, kommer fungera som ett utmärkt transportalternativ och är riktigt roligt att öva på för att sedan kunna behärska.

Något praktiskt: Kanske är det dags att köpa nya vinterstövlar eller underkläder? Det är inget fel med att ha med en praktisk gåva som ett av dina barns presenter. Låt oss vara ärliga: Barn växer ur sin garderob med ljusets hastighet och pengar växer inte på träd. Ditt barn kommer inte bry sig, det kommer inte vara mindre speciellt och det är fortfarande något du valt ut åt.

Något att läsa: Böcker är alltid en bra idé. Välj antingen något som är färgglatt eller relaterat till lärande som ditt barn kan läsa på egen hand, eller en berättelse som ni två kan läsa tillsammans.

Något som ditt barn verkligen gillar: Ditt barn kanske är halvt besatt av byggblock, pyttesmå tekannor, dockor eller en viss typ av kritor. Det kan vara extremt färgstarkt och inte särskilt fint, men genom att ge ditt barn en present som innehåller något som hen verkligen gillar, kommer ditt barn känna sig hörd och sedd.

Låt oss fira

Presenterna är en sak, kalaset en annan – och det kan orsaka lite stress, beroende på hur mycket som finns på programmet inför födelsedagskalaset. Vid tre års ålder kommer ditt barn sannolikt att förstå uppståndelsen kring sig, men barn kommer inte gå runt och konstant tänka på sin födelsedag. Med lite planering kan du få till ett ordentligt kalas utan att behöva gå på semester efteråt.

Bara ni själva i hemmet.Du kan planera små överraskningar hemma och på så vis utveckla familjens födelsedagstraditioner. Det kan inkludera att ge ditt barn sina presenter i sängen, att sjunga en födelsedagssång eller att ge ditt barn ett litet ljus att blåsa ut under frukosten.

På förskolan. Låt ditt barn ta med en överraskning till sina vänner på förskolan. Om det är något ätbart bör du ha kontaktat personalen innan för att ta reda på om det finns en sockerpolicy eller om något som någon av de andra barnen är allergisk mot. Det behöver dock inte vara mat – det kan också vara små klistermärken som ditt barn kan dela ut till var och en av sina vänner eller en bok till högläsningen.

Samla familj och vänner. Firandet av ditt barns treårsdag kan bli så stort eller litet som du själv väljer att det ska bli. Det kan handla om ett helt tema kring ditt barns favoritkaraktär från en tecknad serie – med kakor, dekorationer och kostymer som matchar temat – eller bara vara människorna i ditt barns liv som sjunger en födelsedagssång och ger några fler födelsedagspresenter.

Det finns inget fel eller rätt när det gäller födelsedagsfirande – gör det som passar dig, den tid du har till förfogande och din familj. När du njuter av uppståndelsen kommer du se att ditt barn kommer vara hur glad som helst.

Cookiemedgivande