Tips och råd om potträning

Pampers föräldraexperter belyser några av barnets största utmaningar och berättar hur du ska handskas med dem.

En olycka händer så lätt

De flesta barn råkar ut för små olyckor då och då även efter att de har lärt sig att gå på toaletten. Om ditt barn råkar kissa på sig, ta det lugnt och involvera ditt barn i att städa upp. Då förmedlar du potträningens ansvar till barnet. Tydliggör att du inte straffar ditt barn bara för att du ber honom eller henne om hjälp med att torka upp. Ta alltid med extra ombyte till barn under 5 år när ni är borta.

Pojkar som vägrar att stå upp

Ibland händer det att små pojkar vägrar att stå upp när de kissar, eftersom de har lärt sig att sitta ner från början. Gör ingen stor sak av det och låt din son sitta ner tills han känner sig redo för att stå. Han kommer på hur man gör förr eller senare.

Små pojkar ska ha en bred stråle när de kissar. Om det droppar urin från snoppen kan detta vara ett tecken på infektion.

När ditt barn gömmer sig

I det här fallet är det bättre att du leder ditt barn rätt än att skälla. Om du hittar bajs eller kiss bakom soffan eller gardinen, försök att inte bli för personlig och att inte använda ett direkt språk (”Är det du som har bajsat bakom gardinen?”) Din besvikelse kommer ändå att synas i ditt ansikte, och dina ord skulle knappast erbjuda en bättre lösning.

Infektioner

Täta urineringar, smärta vid urinering, smådroppande, oförmåga att hålla tätt, förändringar i urinens utseende eller doft och plötslig feber kan alla vara tecken på urinvägsinfektion. Kontakta en barnläkare om ditt barn uppvisar ett eller flera av de här symptomen.

Att hålla det inne

Om ett barn känner sig stressat eller pressat att potträna kan han eller hon börja hålla tillbaka kiss och bajs. Följ de här instruktionerna för att undvika förstoppning och andra problem:

1. Gör ett uppehåll i potträningen. Ta en paus och återkom till ämnet efter några månader, och fråga barnet om han eller hon är redo att testa igen. Barnet vinner varje gång han eller hon vägrar att gå på toaletten. Ta inte en strid om detta.

2. Så hanterar du förstoppning. Förstoppning bör behandlas med mjukgörande medicin, skonsamma laxermedel och massor av extra fibrer och frukt. Om förstoppningen inte försvinner inom en vecka, ring din barnläkare.

Cookiemedgivande