Potträning: Belöningar under potträning

Det som gick så bra med potträningen. Men nu har det helt plötsligt stannat upp. Eller ännu värre; gått tillbaka några steg. Det är helt normalt för barn att ta sin tid eller ett par steg tillbaka. Ditt jobb är att acceptera det och stödja dem var de än är i processen.

Det betyder förstås inte att du inte kan uppmuntra barnet till att komma vidare genom att erbjuda roliga incitament. Så kan du motivera utan att stressa.

 Belöningskonsten

 Potthjälp

 Underkläder och överkläder

Belöningskonsten

Belöningar kan vara kraftfulla verktyg om de används på rätt sätt. Men om de används på fel sätt kan det istället leda till bakslag, om fokus förflyttas från potträning till att vinna priset. Följ dessa riktlinjer för att hålla projektet på banan:

  • Börja med icke-materiella belöningar. Din ömhet och gratulationer är de mest eftertraktade belöningarna av alla. Du bör alltid ge beröm eller krama barnet när hon eller han gör ett försök, som till exempel säger till när det kommer kiss, även om det kommer i blöjan. Ni kan alltid fira små framsteg (som att sitta på pottan, även om ingenting händer) med ett telefonsamtal till någon släkting eller vän. Vissa föräldrar hittar på en sång eller dans som man kan framföra varje gång barnet presterar. Försök att inte överdriva för mycket eftersom du inte vill att processen ska bli för viktig eller stressa barnet för mycket. 

  • Materiella belöningar ska vara små. Testa med att belöna barnet med en liten gåva varje gång hon eller han uppnår ett mål. Gå till affären tillsammans och köp något litet som t.ex. en liten bil eller kritor. Placera belöningen utom räckhåll, men inom synhåll, så att barnet kan se gåvan medan han eller hon går på pottan. Ge bara belöningen om barnet faktiskt uppnår ett mål, annars kommer gåvorna ta slut utan resultat.

  • Undvik att köpa stora, dyra saker. Att locka barnet med överväldigande gåvor tar bort fokus från att bemästra en ny färdighet och låter det istället hamna på att få presenter. Det gör också att barnet kommer att förvänta sig någonting stort varje gång han eller hon gör någonting som borde komma naturligt. Du vill att barnet ska använda pottan för att han eller hon ska ha kontroll över och förtroende för sin kropp, inte för att det ger en ny leksak.

  • Att erbjuda ätbar belöning som godis, glass eller chips, kan vara effektivt på kort sikt, men många experter varnar för att använda mat som belöning. Man vill inte att barnen ska börja se på viss typ av mat (t.ex. godis) som någonting man får när man är till lags eller gör någonting bra. Barn i den här åldern håller redan på att försöka kontrollera vad som går in i kroppen och vad som kommer ut. Det är bäst att tackla maten separat istället för att blanda in det i potträningen. 

  • Gör en pristavla. Äldre barn (oftast från 4 och uppåt) förstår konceptet med belöning efter en rad framgångar. För att hålla reda på barnets framgång kan du sätta upp en pristavla, en visuell påminnelse om vad barnet måste uppnå för att få ett pris. För varje dag i veckan som barnet håller sig torrt, till exempel, kan du sätta upp en guldstjärna (eller ett klistermärke) på tavlan. När barnet har fått fem stjärnor får han eller hon ett litet pris: gå på bio, till exempel, eller ett nytt gosedjur.

  • Se till att belöningen sker omgående. Om du belönar barnet med en gång är det mer troligt att du stärker det önskade beteendet. De flesta små barn förstår inte kopplingen mellan belöningen och beteendet om belöningen kommer flera timmar efter att de uppnådde målet. Ju mindre barnet är ju snabbare bör belöningen utdelas. 

Potthjälp ** ** Det finns andra effektiva sätt att motivera ditt barn utöver belöningar.

Testa den här föräldrataktiken:

  • Gör pottan till den bästa platsen i hemmet. Om ditt barn ska spendera mer tid på toaletten bör det vara ett roligt och bekvämt ställe att vara på. Åk och köp en ny potta tillsammans, i favoritfärgen eller i en rolig form. I form av ett djur eller bil kanske? Eller dekorera pottan som du redan har köpt med fina klistermärken. Du kan även skriva barnets namn på pottan med en märkpenna. Du kan kanske också lägga några bra böcker bredvid pottan för att uppmuntra honom eller henne till att stanna lite längre

  • Imponera med färg. Tillsätt några droppar blå karamellfärg i toaletten eller pottan. Visa barnet hur färgen förändras till grönt när du tillsätter gul färg – samma färg som urin. När ditt barn ser den magiska färgförändringen kanske hon eller han vill ändra färgen själv.

  • Använd en pottpartner. Att gå på toaletten är mycket roligare om man har sällskap t.ex. av ett gosedjur eller en docka som kan dricka och kissa. Uppmuntra barnet till att visa pottpartnern hur man använder toaletten. När barnet ser att kompanjonen klarar uppgiften är det mer troligt att hon eller han gör samma sak själv. 

  • Gör det roligt med målskjutning. För att lära din son att kissa stående (och för att öka chansen att han siktar rätt ner i toalettskålen) kan du göra det till en lek: Kasta i O-formade flingor i toaletten för att ge honom något att sikta på. Du kan även använda pappersmål. Skapa dina egna ringar av färgade pappersservetter eller köp spolningsbara mål i olika former.

Underkläder och överkläder

  • Köp några speciella underkläder för "stora barn". Övergången från blöja till underkläder är ett spännande sätt för ditt barn att känna sig stor. Även om barnet inte är helt redo för underkläder kommer upplevelsen av att handla dem vara ett steg i rätt riktning. När favoritparet är på kan motivationen öka för att hålla dem torra och rena. (Köp flera stycken eftersom missöden är ett faktum.)

  • Klä barnet i kläder som är enkla att ta av. Om ditt barn måste kämpa med tryckknappar, blixtlås eller andra knäppningar för att kunna använda pottan kanske hon eller han ger upp i förtid. Förenkla i garderoben. -- mjukisbyxor eller andra byxor med elastiska midjeband fungerar bra. Under varma månader kan du låta barnet springa utan kläder. Då behöver han eller hon bara hitta pottan och sätta sig.

Om inget du gör hjälper är det kanske ditt barns sätt att säga att han eller hon inte är redo. I så fall är det bästa att backa ett par steg och vänta tills barnet är fysiskt och känslomässigt redo att fortsätta framåt. Ditt tålamod och barnets beredvillighet är den perfekta kombinationen.

Cookiemedgivande