Potträning: sju tecken på att ditt barn är redo

Pott- och toaletträning belönas om man har tålamod med att påbörja processen. Det finns ingen magisk metod för omedelbar framgång, men det finns många saker du kan göra för att övergången från blöjor ska bli lite enklare för ditt barn.

Ta reda på hur du ser tecknen som avslöjar att ditt barn kan vara redo för att börja pott- och toaletträna och lär dig hur du kan hjälpa ditt barn.

När kommer ditt barn vara redo att sätta igång?

Åldern då ditt barn kommer vara redo på att börja potträna varierar … mycket! Vissa barn slutar dagen de fyller två, men kom ihåg att det fortfarande är relativt tidigt.

Vissa föräldrar försöker sig först på pott- och toaletträning när deras barn är cirka två och ett halvt år. Pojkar börjar ofta träna senare än flickor, och det kan också ta dem längre tid att lära sig. 

Du känner ditt barn bäst, du kanske redan märkt att tiden är inne. Att lära sig att använda pottan eller toaletten kan vara lättare (och gå snabbare) om du väntar tills ditt barn är redo, vanligtvis är runt två års ålder, ibland senare.

Sju tecken på att ditt barn är redo för potträning

Om du inte är säker på när du ska börja pott- och toaletträning, kan det istället för att fokusera på ålder vara bra att vara uppmärksam på typiska tecken på att ditt barn gör sig redo.

Tecknen på att ditt barn kan vara redo att påbörja sin potträning är:

  • medvetenhet om en blöt eller full blöja

  • berättar när hen håller på att kissa

  • låter dig veta att de ska kissa innan det händer

  • kan gå minst en timme utan en blöt blöja

  • är rastlös eller gömmer sig när de behöver kissa

  • kan sitta stilla på pottan tillräckligt länge för att göra det de ska och följa dina instruktioner

  • vet vad pottan eller toaletten är och vad de används till.

Ju fler tecken du har lagt märke till, desto snabbare kommer ditt barn vanligtvis kunna behärska pottan eller toaletten. Det betyder att, även om ditt barn börjar träningen lite senare än sina kamrater, kan ditt barn behärska den här nya färdigheten snabbare och uppleva färre ”olyckor” under tiden.

Hur lång tid tar träningen?

I genomsnitt tar pott- eller toaletträning ofta mellan tre till sex månader, men alla barn är annorlunda, så ditt barn kan behöva mindre eller mer tid. Tänk också på att ditt barn antagligen fortfarande kommer ha ”olyckor” då och då, även efter lyckad träning.

Ibland kan barn, efter att de har slutat använda blöjor helt och hållet, gå tillbaka till att kissa på sig på dagen eller på natten i sängen. Det kan vara en känslomässig reaktion, i andra fall kan det vara ett tecken på en urinvägsinfektion eller annat problem. Oavsett orsaken, ha tålamod och kontakta ditt barns läkare om det finns någon risk för att det skulle kunna vara ett medicinskt problem.

Saker du kan göra för att förbereda ditt barn för potträning

Innan du börjar märka tecken på att dit barn är redo för pott- eller toaletträning kan det finns åtgärder du kan vidta för att förbereda ditt barn:

  • prata med ditt barn om vad du gör när du byter blöja – det hjälper ditt barn förstå begrepp som kiss, bajs och en blöt eller smutsig blöja.

  • om det är möjligt, byt blöjor i badrummet så att ditt barn börjar associera rummet med att gå på toaletten.

  • skaffa en potta och ställ den på en synlig plats och förklara vad den är till för

  • använd en leksak för att visa hur pottan eller toaletten används

  • se om ditt barn vill prova att sitta på potten eller toaletten, även om det bara är ett ögonblick (helst vid blöjbyte eller strax innan läggdags).

När man ska skjuta på potträningen

Lita på dina instinkter om huruvida tiden är rätt för att påbörja det här nya äventyret. Även om ditt barn visar tecken på att vara redo kan det vara värt att skjuta upp introduktionen om:

  • ditt barn är sjuk

  • runt födsel av ett syskon

  • om ditt barn håller på att gå från en spjälsäng till en barnsäng.

Håll utkik efter ett kommande nyhetsbrev med fler träningstips steg för steg.

Cookiemedgivande