Hjälp med potträning: Pottsitsar och råd

Vilken pottyp är du? Det finns massor av alternativ att välja mellan om du vill vara väl utrustad. Det finns en uppsjö pottor att välja mellan. För att inte tala om pottan som spelar en glad melodi varje gång man spolar. För barn som verkar intresserade av "hela paketet", finns t.o.m. spolbara tvättservetter och potträningsblöjor som ser ut som riktiga underbyxor men som är mer absorberande.

Välja potta

Det enda potträningsverktyget du behöver när allt kommer omkring är något du redan har: en toalett. Nu för tiden rekommenderar dock barnläkare och föräldrar att skippa toaletten eftersom den kan uppfattas som avskräckande och istället påbörja processen med en potta som barnet kan se som "sin". Vissa föräldrar har också märkt att ett barn är mer benäget att använda pottan om barnet själv valt ut pottan.

En vanlig potta som ställs på golvet innebär en rad fördelar för ett litet barn. Pottan är precis lika liten som barnet självt. Det är enkelt för barnet att lära sig sitta på pottan utan stöd och pottan behöver inte spolas (bekvämt för barnet men mer jobb för föräldrarna...). Pottan har rätt höjd om barnet kan sätta fötterna stadigt mot golvet. Detta är viktigt för att barnet skall kunna trycka ifrån. Välj en potta som är bred nog för att klara av att barnet lutar sig åt sidan för att kontrollera om det kommit något i pottan.

Toalettsits

Välj en sits som sätts ovanpå den vanliga toalettsitsen om ditt barn verkar vara nyfiken på att gå på den stora toaletten, precis som mamma och pappa. Se till att sitsen sitter fast ordentligt och inte glider omkring – ditt barn kan annars känna obehag. Vissa barnläkare rekommenderar denna typ av sits eftersom det underlättar övergången till en vanlig toalett.

Om du väljer denna lösning, kom då ihåg att också köpa en trappstege att placera framför toaletten. Stegen gör det möjligt för barnet att skapa balans när det är dags att trycka ifrån. Barnet kommer också att behöva mindre hjälp för att ta sig upp och ner från toaletten. En trappstege kan användas på flera sätt i badrummet: Ditt barn kan flytta trappstegen till handfatet för enklare handtvätt efter att ha gått på toaletten.

Tvåfunktionspottor

Vissa barnpottor har en sits som kan lyftas ur pottan och monteras på den stora toaletten när ditt barn är redo för steget från potta till riktig toalett. Andra barnpottor kan vikas ner för att fungera som trappstege. Oavsett om du väljer en enkel potta eller en modell som kan användas på flera sätt, bör du välja en potta som är tillräckligt lätt för att ditt barn ska kunna flytta den, och tillräckligt tung för att kunna hålla för barnets vikt. Både fristående pottor och modeller som monteras fast på en vanlig toalett skall ha en sits som är vadderad eller formad för barnets bakdel.

Potträningsbyxor, tvättservetter och annat

Vissa föräldrar använder engångsbyxor som ser ut som underbyxor för att lära barnet att ta av och på sig byxorna. Vid olyckor (och de händer alltid) är det också mindre krångel med byxorna än med vanliga blöjor – barnet kan hjälpa till att ta av sig byxorna. Att byta från blöjor till engångsbyxor kan vara en stor händelse för ett litet barn  och innebär ett extra skydd på vägen mot riktiga underbyxor. Vissa föräldrar använder dessa byxor under natten istället för blöjor om barnet har lärt sig att hålla sig torrt under dagen men som fortfarande kämpar med nattliga olyckor.

Du har också lärt ditt barn om renlighet och tillsammans gått igenom hur man torkat sig och tvättar händerna efter ett besök på pottan. Tvättservetter kan göra jobbet lite enklare för barnet: De är enklare att hantera för små händer och kan göra barnet renare än med torrt papper. Välj tvättservetter som är framtagna för pottanvändning och som kan spolas ner i toaletten.

Många pottor har ett upphöjt stänkskydd på framsidan, vilket är praktiskt för pojkar. Stänkskydd är oftast tillräckligt små för att små flickor ska tycka att sitsen är bekväm. Vissa sitsar har löstagbara stänkskydd. De flesta pottor har skålar som kan lyftas ur för enkel rengöring.

Att städa upp efter olyckor är en del av potträningen och du kan minska antalet stänk genom att ge din pojke något att "sikta på". Vissa föräldrar tycker att detta är jättebra.

Du kommer inte att kunna skynda på processen, men du kan hjälpa barnet med övergången genom att erbjuda rätt verktyg, ditt stöd och engagemang och massor av beröm och positiva utrop.

Cookiemedgivande