Ett rum som för två

Kanske sover ditt lilla barn (för det mesta) äntligen hela natten igenom och du kanske funderar på om det är dags för ditt yngsta barn att börja dela rum med sitt äldre syskon? Använd följande tips för att göra övergången till ett delat utrymme lite enklare – lär dig hur du ger dina barn ett fräscht och funktionellt rum.

Uppdelning av utrymme

Visst, de älskar varandra, men barn kan också behöva lite ”eget space”. Dela upp rummet med hjälp av sängarna och sängplaceringen så att varje barn får sitt egna område.

  • Våningssängar är praktiska eftersom de skapar en känsla av två separata ”våningar” i ett rum.

  • Enkelsängar behöver inte placeras sida vid sida. En L-formation ger barnen lite mer avstånd.

  • En loftsäng över ett lek- eller läsområde kan kombineras med en barnsäng, om det är lite större åldersskillnad mellan dina barn.

Förvaring

Ett delat rum betyder mer kläder, leksaker och saker som ska förvaras. En välplanerad organisering kommer underlätta dagliga rutiner i många år framöver.

  • Främja självständighet med låga byråer och hängande stångar som båda barnen lätt kan komma åt för att klä på sig själva.

  • Om dina barn använder sitt rum för lek eller pyssel bör de ha en ”arbetsyta” med tillräcklig belysning och förvaring.

  • Att växla mellan att ha böcker och leksaker framme bidrar till att minska den röriga känslan och gör också att saker och ting intressanta för dina barn. Ett tips är att byta ut saker två gånger i månaden eller mer.

Säkerhet

Medan din småtting kanske fortfarande behöver barnsäker övervakning kanske ditt äldre barn leker med fler typer av leksaker och stöter på färre utmaningar. Tricket är att försöka hitta en balans så att båda kan vara glada på sitt rum:

  • du kommer göra sovrummet säkrare och betydligt mindre rörigt om du förvarar de flesta spel och leksaker någon annanstans

  • begränsa förvaringen av leksaker i sovrummet till saker som båda barnen tryggt kan leka med (såsom gosedjur)

  • barnsäkra rummet genom att täcka över eluttag och skarpa kanter och fäst möbler i väggarna så att byråer och bokhyllor inte kan välta.

Robusta saker

Tänk alltid på hur saker kan användas. Även om du vill att dina barn ska lära sig ta hand om sina saker, vill du också att deras möbler ska hålla för daglig användning.

Som du förmodligen redan vet vid det här laget betyder föräldraskap att man som förälder ska förvänta sig det oväntade, se till så att alla ytor är slitstarka!

Cookiemedgivande